Index Vakbarát Hírportál

Magyar Pétert nem a múltja határozza meg, hanem a hit, hogy képes leváltani a kormányt

2024. április 16., kedd 09:25

A kegyelmi botrányt követően jelentősen megingott a Fidesz támogatottsága, és az ezt követően megjelenő Magyar Péter a kormánnyal és az ellenzékkel egyaránt elégedetlen társadalomban komoly érdeklődést váltott ki. A szakértők szerint a Tisza Párt alelnökébe vetett remény abból fakad, hogy Magyar a rendszeren belülről jön, és a szavazók szerint a Fideszt csak olyan emberek révén lehet leváltani, akik ismerik a belső működését.

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szabó Andrea szociológus, társadalomtudós és egy névtelenséget kérő, politikával foglalkozó egyetemi oktató beszélt a HVG360-nak Magyar Péter támogatottságáról, hitelességéről, az EP-választásokon várható szerepléséről, és arról is szó esett, hogy mi jöhet azután, illetve mi lesz akkor, ha támogatóinak csalódást okoz.

A szakértők szerint

A Diákhitel Központ korábbi vezetője első tüntetését március 15-én tartotta Budapesten, ahol bejelentette, hogy Talpra Magyarok! néven szervez közösséget. Majd április 6-án Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért címen ismét demonstrációt hirdetett a fővárosba. Az eseményen több ezren vettek részt, ahol Magyar Péter bejelentette, hogy megalapította a Legyél a változás! Egyesületet.

A legutóbbi tüntetést követően Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) társelnöke és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője kritizálta Magyar Pétert. Utóbbi Magyart nem nevesítette, de 11 pontban üzent neki. Az MSZP társelnöke pedig így fogalmazott: „Egy baloldali, szociáldemokrata nem tud és nem is akar jobboldali kormányzást, hanem marad a bal-, balközép oldalon, a szolidaritás, az igazságosság és a társadalmi különbségek radikális csökkentése oldalán.”

Magyar Péter szerepéről, a tüntetésről és az ellenzéki oldallal való viszonyának alakulásáról Nagy Attila Tibor politikai elemző nyilatkozott az Indexnek.

„Magyar Péter érdemi rivális, és ezt éppen az Indexnek adott interjújában nem is titkolta. A beszédében sem csinált titkot abból, hogy ő nem pusztán Orbán rendszerét akarja elsöpörni, hanem a meglévő ellenzéki pártokkal szemben áll, méghozzá élesen”– mondta Nagy Attila Tibor.

(Borítókép: Magyar Péter 2024. március 26-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok