Index Vakbarát Hírportál

Sulyok Tamás: Karikó Katalin nem tartozik, mégis visszaad

2024. április 17., szerda 09:43

Karikó Katalin Nobel-díjjal kitüntetett kutatóbiológus számára rendeztek díszvacsorát a Szegedi Tudományegyetemen, miután felajánlotta az egyetem részére a nívós díjjal járó több mint félmillió dollárt. Az eseményen Sulyok Tamás magyar államfő is felszólalt, aki beszédében nem győzte méltatni a világhírű magyar kutatót. Felszólalásában hangsúlyozta, hogy Karikó Katalin képviseli a valódi hazaszeretetet.

Sulyok Tamás köztársasági elnök is beszédet mondott a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Karikó Katalin tiszteletére adott díszvacsoráján – közölte az MTI. Felszólalásában kiemelte, hogy a Nobel-díjas kutató fantasztikus sikere bátorítást ad mindazoknak, akik a tudomány rögös útjára akarnak lépni.

Megharcolt szakmai pályájával ösztönző erőt sugároz mindenkinek, aki saját hivatásában és munkájában legyűrhetetlennek tűnő nehézségekkel szembesül

– mondta az államfő.

Elmondása szerint Karikó Katalinnál folyamatosan tapasztaljuk, hogy nagy felelősségérzettel viseltetik hazája iránt. Szerinte ez a valódi hazaszeretet, amely nem harsány, nem kérkedő, hanem mély, hanem igaz és szívből jövő. Sulyok Tamás úgy fogalmazott, Karikó Katalin nem tartozik, mégis visszaad. A köztársasági elnök méltatta a Nobel-díjas kutatót, amiért az hazahozza tudását és velünk osztja meg szakmai sikereit.

Hazahoz mindabból, amit saját erővel, kitartással és fáradsággal szerzett meg. Munkája gyümölcsét teszi közkinccsé, saját dicsőségét osztja meg a hazájában

– emelte ki Sulyok Tamás.

Az államfő arra is utalt, hogy a kutató a Nobel-díjjal járó pénzt egykori egyetemének ajánlotta fel. Ezzel kapcsolatban közölte, hogy nagylelkű felajánlását a Szegedi Tudományegyetem polgárai sohasem feledik.

Sulyok Tamást külön büszkeséggel tölti el, hogy Szentgyörgyi Albert után egy újabb Szegedről indult kutató teszi híressé a várost, büszkébbé közösségét és nevesebbé egyetemét. Egyben kívánalmát fejezte ki, hogy Szeged és az egyetem a jövőben is teremje a hasonló szakmai sikereket elérő magyar tudósok garmadáját, akik felérnek a tudomány csúcsaira.

Az eseményen Karikó Katalin, az ünnepelt is pulpitus elé lépett, aki egyáltalán nem titkolta, hogy rendre meghatódik a Szegeden őt fogadó szeretettől. Elmondása szerint az általa elért eredmények, munkásságát elismerő díjak azokhoz is tartoznak, akik egykor írni, olvasni tanították, vagy oktatták az egyetemen. Azért is hozta el kitüntetését Szegedre és adományozta az azzal járó összeget az egyetemnek, hogy megossza mindenkivel, aki részese volt, és gondolatban azokkal is, akik már nincsenek velünk.

Karikó Katalin hangsúlyozta, hogy tetteivel a jövő generációit is akarja inspirálni.

Nem a díj a fontos, hanem hogy célokat tűzzünk ki magunk elé, és ha elértük azokat, újabbakat keressünk

– húzta alá a magyar kutatóbiológus.

Rovatok