Index Vakbarát Hírportál

Feljelentés a Lánchíd-botrányban: a felújítás körüli korrupció miatt eljárás indul

2024. április 17., szerda 13:24

Vig Mór milliárdos tételben kaphatott utalást a Lánchíd felújítását végző A-Hídtől, amit követően egy magánszámlára és az ügyvédi letéti számlájára utalt tovább, és ebből 900 millió forintot vett fel készpénzben – jelentette be Budai Gyula, az országgyűlési képviselő, aki hivatali vesztegetés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett a Lánchíd-botrány miatt. A korábbi számítások szerint a Lánchíd felújítása végül ötmilliárd forinttal többe került, és kisebb műszaki tartalommal készült el.

Budai Gyula országgyűlési képviselő Facebook-oldalán jelentette be, kedden feljelentést tett, mivel felmerült a hivatali vesztegetés gyanúja a Lánchíd felújításánál:

A tegnapi napon feljelentést tettem, mivel felmerült a hivatali vesztegetés gyanúja a Lánchíd felújításával kapcsolatban.

A fideszes képviselő tájékoztatása szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2023 novembere óta folytat nyomozást Vig Mór ügyvéd és társai ellen, költségvetési csalás bűncselekményei miatt.

Vig Mór milliárdos tételben kaphatott utalást a Lánchíd felújítását végző A-Hídtől, amit követően egy magánszámlára és az ügyvédi letéti számlájára utalt tovább, és ebből 900 millió forintot vett fel készpénzben – összegezte Budai Gyula, aki aláhúzta:

A napokban megjelent Kehi-vizsgálat megállapította: a Lánchíd-felújítást végző A-híd több részletben 1,5 milliárd forintot utalt át Vig Mór cégének.

Az első utalás 2020 novemberében történt, a legutolsó pedig 2022 januárjában. Majd a politikus kiemelte, hogy a napokban kapott egy levelet, amelyben azt írták, hogy Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontban található egyik biztonsági cég irodájába járt elszámolni.

A biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A-Híd Zrt.-vel. A levélíró szerint a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővároshoz. Budai Gyula szerint ezek összességében felvetik a hivatali vesztegetés bűntettének gyanúját, így feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

Elképesztő összegek keringtek

Ahogy azt korábban megírtuk, nagyjából 1,4 milliárd forintnyi összeg kerülhetett a Lánchíd kivitelezőjétől, az A-HÍD Zrt.-től a számlagyárügy gyanúsítottjának cégéhez. Az atv.hu korábban úgy értesült, hogy a gyanú szerint a beérkezett pénzből mintegy 900 millió forintnyi összeget jellemzően még beérkezése napján továbbutalhattak a december elején őrizetbe vett Vig Mór ügyvédhez köthető magán-, valamint ügyvédi letéti számlákra, majd rövid időn belül készpénzben vehették fel a pénzt.

A magyar építőipar meghatározó szereplőjénél, a Lánchíd felújítását is végző A-Híd Zrt.-nél tartott házkutatást a nyomozó hatóság a múlt év végén. Brenner Koloman, a Jobbik – Konzervatívok főpolgármester-jelöltje ezzel párhuzamosan vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a Lánchíd felújításával összefüggésben. Brenner azt követően kezdeményezte a vizsgálóbizottság felállítását, hogy a NAV házkutatást tartott a Lánchíd felújítását végző A-HÍD Építő Zrt.-nél.

Az atv.hu a szerkesztőségükhöz eljutott nyomozati dokumentum alapján arról ír, hogy a NAV vizsgálódik egy olyan ügyben, amelynek

EGYIK ÉRINTETTJE AZ A-HÍD ZRT., A MÁSIK PEDIG A KÖZELMÚLTBAN SZÁMLAGYÁR MŰKÖDTETÉSÉNEK GYANÚJÁVAL ŐRIZETBE VETT VIG MÓR ÜGYVÉD, VALAMINT AZ Ő EGYIK ÉRDEKELTSÉGE, A SUNSTRIKE HUNGARY KFT.

Vig Mórt különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanújával fogták el december elején. A lap értesülései szerint a NAV nyomozása többek között azt vizsgálja, hogy az A-HÍD Zrt. számlájáról 2020 novembere és 2022 júliusa között

ÁTUTALTAK-E 1,4 MILLIÁRD FORINTOT A SUNSTRIKE HUNGARY KFT. SZÁMLÁJÁRA, ILLETVE A KFT.-TŐL EZT KÖVETŐEN TOVÁBBUTALTAK-E 900 MILLIÓ FORINTOT VIG MÓR MAGÁNSZÁMLÁJÁRA, VALAMINT ÜGYVÉDI LETÉTI SZÁMLÁJÁRA.

A lap korábban úgy értesült, hogy a gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-HÍD Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben vették fel a számláról. A korábbi számítások szerint a Lánchíd felújítása végül ötmilliárd forinttal többe került, és kisebb műszaki tartalommal készült el.

Rovatok