Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Ez maga az istenkísértés

2024. április 21., vasárnap 15:26

„Ez egy háborús örvény, amely a mélybe ránthatja Európát” – így fogalmazott bejegyzésében Orbán Viktor. A kormányfő szerint Brüsszel a tűzzel játszik, és amit csinál, az maga az istenkísértés. „A világháborúkat az elején sohasem hívják világháborúnak. Harmadik balkáni háború, Molotov–Ribbentrop-paktum, Lengyelország felosztása, és a vége aztán kétszer is világháború lett” – írta.

Brüsszelben ma háborúpárti többség van – szögezte le a miniszterelnök vasárnap délutáni Feacebook-posztjában. Orbán Viktor ezt követően arra tért ki, hogy Európában a hangulat háborús, a politikát a háború logikája uralja.

Mindenki részéről háborús készülődést látok.

Majd emlékeztetett, a NATO-főtitkár NATO–ukrán missziót akar felállítani. A kormányfő szerint az európai vezetők már belesodródtak a háborúba, „a háborút a saját háborújuknak tekintik, és a saját háborújukként is vívják. Először csak sisakküldésről volt szó. Aztán szankciók, de az energiahordozókra persze nem! Aztán mégis, azokra is”.

Orbán Viktor úgy folytatta, aztán jött a fegyverküldés. „Először lőfegyverek, aztán harckocsik, aztán repülők. Aztán pénzügyi segélyek. Újabb és újabb tízmilliárdok. Most valahol 100 milliárdnál járunk. Euróban. Pénz, paripa, fegyver, de a helyzet nem javul, sőt egyre rosszabb.” Szerinte

egy lépésre vagyunk attól, hogy a Nyugat katonákat küldjön Ukrajnába.

„Ez egy háborús örvény, amely a mélybe ránthatja Európát. Brüsszel a tűzzel játszik. Amit csinál, az maga az istenkísértés. A világháborúkat az elején sohasem hívják világháborúnak. Harmadik balkáni háború, Molotov–Ribbentrop-paktum, Lengyelország felosztása, és a vége aztán kétszer is világháború lett” – összegezte a kormányfő.

Végezetül Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy „mi, magyarok tudjuk, milyen a háború. Volt benne részünk épp elégszer. Meggyőződésem, hogy ebből a háborúból ki kell maradnunk. Ez nem a mi háborúnk. Nem akarunk háborút, és nem akarjuk, hogy Magyarország újra nagyhatalmak játékszerévé váljon. Ezért ki kell tartanunk a béke mellett – itthon, Brüsszelben, Washingtonban, az ENSZ-ben és a NATO-ban is”.

Szijjártó Péter az Indexnek

A NATO új konstrukcióban kívánja támogatni Ukrajnát, aminek már a tervezési szakaszát is ellenzi a magyar kormány. A külgazdasági és külügyminiszter a napokban az Indexnek elmondta, ezzel a döntéssel a NATO még közelebb kerül a háborúhoz. Sőt, szerinte azt lehet mondani, hogy soha olyan közel nem volt a háborúhoz a NATO, mint ahova a legfrissebb tervezet vezetne.

A védelmi szövetség összehangolná a fegyverszállítást és az ukrán katonák kiképzését, ez pedig minden korábbi megállapodást felrúgna.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert kizárólag a NATO és az orosz–ukrán háború relációjában kérdeztünk. Az interjú alatt érintettük

Rovatok