Index Vakbarát Hírportál

Reagáltak a hajósok a Fővárosi Közgyűlés mai döntésére: Ellehetetlenítik a dunai személyhajózást Budapesten

2024. április 24., szerda 20:51

Közleményben reagált a Fővárosi Önkormányzat szerdai döntésére – miszerint megszavazták a Duna-parti Építési Szabályzat módosítását – a Személyhajósok Szövetsége. Azt írják, a szabályzat elfogadásával károsul a nemzetgazdaság, súlyos turisztikai bevételektől esik el a főváros, ráadásul több tízezer ember megélhetése kerül belátható időn belül veszélybe.

Sem a szakmai érvekre, sem a józan észre nem voltak tekintettel, és a kárát nem csak Budapest, de az egész ország érezni fogja – reagált a Személyhajósok Szövetsége a Fővárosi Önkormányzat szerdai döntésére, amellyel elfogadták a hajós szervezetek által ellenzett Duna-parti Építési Szabályzat módosítását. Szerintük ezzel ellehetetlenítik a dunai személyhajózást Budapesten.

Közleményükben arról írnak, hogy nem véletlenül tartózkodtak a szerdai közgyűlésen a képviselők a Duna-parti Építési Szabályzat (Dész) megszavazásától, hiszen úgy vélik, az nem tartalmaz megoldásokat a fennálló problémákra, ugyanakkor továbbiakat szül. 

Mint arról beszámoltunk, a mai napon tartotta a Fővárosi Közgyűlés az utolsó rendes ülését, ahol először nem, végül Karácsony Gergely ismételt szavazáselrendelése után két DK-s képviselő – Niedermüller Péter és Élő Norbert – igen szavazatával elfogadták a Duna-parti Építési Szabályzat módosítását.

Karácsony Gergelyé és a Fővárosi Közgyűlésé a felelősség

A tervezett módosítás ellen korábban 27 hajó részvételével kirajzással egybekötött demonstrációt tartott a Duna budapesti szakaszán a Magyar Hajózási Országos Szövetség és a Személyhajósok Szövetsége. A részt vevő hajókon több mint négyezer utas volt, erről szóló helyszíni riportunkat ide kattintva olvashatja el.

A szövetség, ahogyan a tiltakozó demonstráción, úgy a szerdán kiadott közleményében is kifejtette: nagy problémának tartja, hogy a belvárosi kikötőbezárásokat követően máshol egyáltalán nem, vagy csak százmilliós beruházásokkal lehetne új kikötőket létesíteni.

A döntéssel nemcsak ezt az évszázados tradíciót söpörték le az asztalról, de a szabályzat elfogadásának következményeként megnő a közlekedésbiztonsági kockázat, valamint a légszennyezés és a zajterhelés mértéke is a Dunán

– véleményezték a szerdai döntést.

A szervezet emellett megjegyezte, hogy úgy látják, a döntés miatt súlyos turisztikai bevételektől esik el a főváros és a magyar nemzetgazdaság, valamint több tízezer ember megélhetése kerül belátható időn belül veszélybe.

Mindezért a módosításra igennel voksoló Fővárosi Közgyűlés tagjai, és maga Karácsony Gergely tartoznak felelősséggel!

– szögezték le.

Rovatok