Index Vakbarát Hírportál

Szobrot készített a kínai kormány Szijjártó Péterről

2024. április 24., szerda 17:32

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Kínában tett látogatása alkalmával egy igen szokatlan ajándékkal lett gazdagabb, ugyanis pekingi kollégája egy saját Szijjártó-szoborral lepte meg a magyar politikust. A futballfelszerelésben feszítő külügyminiszter miniatűr mása éppen rúgja a bőrt, és a részletessége még a sokat látott külügyminisztert is ámulatba ejtette.

Ahogy arról beszámoltunk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenleg Pekingben tárgyal kínai kollégájával, Vang Jivel, a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját ünnepelve, a kölcsönösen előnyös gazdasági beruházások kiszélesítéséről. Szijjártó abbéli reményét is kifejezte, hogy Magyarország számíthat Kína elkötelezettségére a jövőben is annak érdekében, hogy visszatérhessen a béke a térségünkbe – utalva ezzel az orosz–ukrán háborúra.

Kína pedig azzal fejezte ki tiszteletét a magyar politikus felé, hogy egy futballozó Szijjártót ábrázoló szobrot adott át a külügyminiszternek.

Szijjártó Péter láthatóan meghatódott az ajándéktól, és annak részletességében teljesen elveszett. „Jézusom… azt a mindenit!” – eleinte szinte szóhoz sem jutott, majd elmondta, hogy még a szponzor is stimmel a mezen, a szám is, mindent eltaláltak a kínaiak. Ji elmondta, hogy ez egy „támadó játékos”, merthogy Szijjártó szerint a legjobb védekezés a támadás. 

Hát, ez nagyon fog tetszeni otthon a gyerekeknek

– ámuldozott tovább a magyar politikus, majd hozzátette, hogy emlékszik erre a képre, amiről a szobrot mintázták, de „ma már lehet, hogy egy ilyen rúgástól összeesnék” – viccelődött Szijjártó.

Rovatok