Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter szerint kihívója egy Stockholm-szindrómás SS-tiszt

2024. április 30., kedd 05:58

Magyar Péter válaszra sem méltatta Márki-Zay Péter megkeresését egy lehetséges együttműködésről. „Fel sem merült a szövetség” – nyilatkozta az Indexnek az ellenzék egykori miniszterelnök-jelöltje. Hódmezővásárhelyen összesen négyen indulnak a mezőváros polgármesteri székéért. Lázár János, a térség országgyűlési képviselője már a „szemétdombra” küldené ellenlábasát, Márki-Zay Péter ugyanakkor mindhárom ellenfelét fideszesnek tartja. Durvul a kampány az egykor csendes kisvárosban.

Annak ellenére, hogy még 2022-ben Hódmezővásárhelyen Lázár János egy női polgármesterjelölt indítását ígérte a Fidesz szavazóinak, nemrég bejelentették a régi-új aspiránst: az orvos-politikus Grezsa Istvánt. Antall József, néhai miniszterelnök egykori harcostársa 2019-ben már megmérettette magát – a szinte semmiből felbukkanó – Márki-Zay Péterrel szemben. MZP akkor a szavazatok 57 százalékát zsebelte be és többséget szerzett a hódmezővásárhelyi képviselő-testületben is. Megdöbbenést azonban – az eddig kevésbé ismert – Kovács Pál közéleti antréja okozott, amikor bejelentette: indul a polgármesteri tisztségért.

Lázár János kártyatrükkjétől tart MZP

Márki-Zay Péter egykori mentora, Dombi-Kiss László, a Jobbik hódmezővásárhelyi alapszervezetének elnöke úgy tűnik, átsorolt a függetlenként startoló Kovács Pál polgármesterjelölt mögé. Az ötgyermekes közgazdász 2001-től több önkormányzati cégnél is dolgozott Hódmezővásárhelyen.

Szeretném, ha visszatérnénk a normális vásárhelyi élethez

– nyilatkozta a független jelölt az Indexnek. Szerinte Hódmezővásárhelyen sokkal rosszabb a helyzet, mint az ország többi pontján, mert

a város életét teljesen beárnyékolja két, országos politikai ambíciókkal bíró ember – Lázár János és Márki-Zay Péter – küzdelme.

„Márki-Zay Péter országos karriert épít, és a helyi témák, a város ügyei teljesen elsikkadnak az országos pártpolitikai ügyek mellett. És ez egyre csak radikalizálódik” – mondta Kovács Pál, aki szerint látványosan kevesebb forráshoz jut Hódmezővásárhely. Úgy gondolja, hogy a permanens politikai ellenállás visszaüt, nem szabad feláldozni a város prosperitását egyéni politikai karrierek kedvéért. „Ha kell, a fideszes országgyűlési képviselő segítségét is kérni kell. Lobbizni kell a városért” – tette hozzá a független jelölt.

Márki-Zay Péter szerint Kovács Pál indulása egy jól kitervelt trükk, ami mögött Lázár János minisztert gyanítja.

Kovács Pál évtizedekig hűségesen szolgálta Lázár Jánost, hivatali dolgozóként, majd cégvezetőként. Minden Lázár Jánostól őt ért megaláztatás ellenére még akkor is kitartott mellette, amikor immár nem fideszes polgármesterrel kellett együtt irányítania a városi cégeket

– magyarázta Hódmezővásárhely polgármestere, aki szerint Kovács Pál akkor ezt neki azzal magyarázta, hogy ő tulajdonképpen „egy Stockholm-szindrómás SS-tiszt”, mindent Lázárnak köszönhet.

Dollárcseléd és a vásárhelyi szemétdomb

„Márki-Zay Péter egy kókler, aki Vásárhelyet a politikai senkiföldjére vezette” – jelentette ki a jelenleg regnáló polgármesterről Grezsa István, aki korábban kormánybiztosként a Kárpátaljára irányuló magyar kormányzati támogatásokat felügyelte és koordinálta.

Grezsa doktor véget akar vetni annak a szemfényvesztésnek és káprázatnak, amelyben olyan alapvető fogalmak, mint szeretet, becsület és tisztesség teljesen ellenkező értelmet nyertek egy érthetetlen és ostoba helyi politizálás miatt.

Június 9-én nem Lázárról és a Fideszről, hanem Márki-Zay Péterről fogunk népszavazást tartani

– fogalmazott az orvos-politikus, aki megválasztása esetén 5-7 éven belül szeretné megduplázni a város iparűzési adóját.

Az eldurvult közbeszéd jól mutatja, hogy az egykor békés alföldi kisvárost mennyire megosztotta a politika. „Márki-Zay Péter a vásárhelyi szemétdombon végzi” – jelentette ki képletesen Lázár János, utalva arra, hogy ellenfele 2022-ben megbukott az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeként, júniusban pedig az önkormányzati választásokon is vereséget fog szenvedni.

Mi egy hazafit ajánlunk a vásárhelyieknek egy dollárcseléddel szemben

– tette hozzá a miniszter, aki szerint Grezsa István egy olyan ember, aki el tudja hozni azt, amire Vásárhelynek a legnagyobb szüksége van: békét és pénzt.

„Senki más nem vállalta a jelöltséget, köztük annak az öt nőnek egyike sem, akiket Lázár úr 2022-ben ellenem esélyesnek nevezett meg, tényként kijelentve: engem 2024-ben egy nő fog legyőzni” – kommentálta Márki-Zay Péter Grezsa István újrázását. Hozzátette: Grezsa István családja gyakorlatilag a pártból él, így teljesen kiszolgáltatott a politikai utasításoknak, nem is mondhatott nemet.

Magyar Péter elzárkózik az együttműködéstől

Hódmezővásárhelyen a független Kovács Pál és a fideszes Grezsa István mellett a Mi Hazánk is indít polgármesterjelöltet, – Toroczkai László régi harcostársát –, Balog Norbertet. Az Index azon kérdésére, hogy lesz-e polgármesterjelölti vita Hódmezővásárhelyen, Márki-Zay Péter úgy válaszolt: minden valószínűség szerint igen. A polgármester szerint „fideszes ellenfelei” eddig gyávák voltak kiállni vele egy nyílt vitára.

Grezsa István 2019-ben nem volt hajlandó, és a szintén fideszes Mi Hazánk jelöltjétől sem számítok nagyobb bátorságra. Kovács Pál már eddig is kétszer vitatkozott velem a Vásárhelyi Televízió stúdiójában. Ketten tehát minden bizonnyal részt veszünk a városi polgármesterjelölti vitán, és remélem, a többiek is kedvet kapnak a részvételhez

– fogalmazott Márki-Zay Péter.

Arra a kérdésünkre, kereste-e őt Magyar Péter, az ellenzék egykori miniszterelnök-jelöltje elmondta: „Korábban kerestem, de nem válaszolt, láthatóan elzárkózik a tárgyalásoktól, együttműködéstől, sőt, eddig még a vitáktól is. Szövetség tehát fel sem merült” – fogalmazott Vásárhely polgármestere.

(Borítókép: Lázár János és Márki-Zay Péter. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok