Index Vakbarát Hírportál

Hihetlen látványosságban lehetett részünk az éjjel

2024. május 11., szombat 07:21

Látványos, egy napkitörés szele által okozott sarki fény világította át az égboltot szombat hajnalban. Az előzetes várakozásoknál hevesebb turbulenciákat okozott a Föld mágneses terében a csütörtök reggeli napkitörés, ezért az országszerte jól látható volt.

Látványos égi jelenség tartotta lázban a világot péntek éjszaka és szombat hajnalban, egy csütörtöki napkitörés szele okozott heves geomágneses vihart, ami színpompás, szabad szemmel is látható sarki fényt eredményezett. 

Bár a szakértők azt jelezték előre, hogy az ideális megfigyelőhely Amerika lesz, az Index olvasói lencsevégre kapták a jelenséget a Balaton partjától kezdve, Csákváron át a fővárosig. A szerkesztőségünkbe érkezett levelek alapján soha nem látott erősségű fény borította be az égboltot.

Mint arról beszámoltunk, a csütörtök reggeli, X2.2-es intenzitású napkitörés az előzetes várakozásoknál hevesebb turbulenciákat okozhatott a Föld mágneses terében. A NOAA űridőjárással foglalkozó osztálya, az SWPC friss előrejelzésében évek óta nem látott erősségű, 8,33-as KP-indexet várt a szombat reggeli órákra. 

Rovatok