Index Vakbarát Hírportál

Újabb komoly szakmai elismerést kapott Holló Bettina, az Index újságírója

2024. május 22., szerda 10:04

Az Index közéletrovatának munkatársa a tavalyi Junior Prima díj után szerdán az Ébredések Alapítvány által kiosztott Antistigma-díjban részesült.

Holló Bettina, az Index közéletrovatának újságírója tavaly októberben vehette át a Junior Prima díjat ismeretterjesztés és média kategóriában. A zsűri Bettinának azért a nagy szakmai visszhangot kiváltott sorozatáért adta a díjat, amely a pszichés panaszokról, függőségekről szól. Riportjai az anonim önsegítő csoportokról, így a szerencsejátékosokról, a drogfüggőkről, az alkoholistákról, a munkaholistákról, a szex- és szerelemfüggőkről, a túlevőkről, valamint a társ- és kapcsolatfüggőkről a hazai sajtóban elhallgatott, ki nem beszélt területekre nyújtottak betekintést.

Holló Bettina szerdán újabb elismerésben részesült. Az ELTE szervezésében megtartott 29. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferencián vehette át az Ébredések Alapítvány által létrehozott Antistigma-díjat, amellyel azokat az újságírókat, médiaszakembereket tüntetik ki, akik írásaikkal, munkájukkal a mentális zavarokkal élők megbélyegzése, diszkriminációja ellen küzdenek.

Amikor 2022 nyarán elkezdett bennem formálódni, hogy szükség lenne egy olyan sorozatra, ahol érintettek történetein keresztül nyerünk bepillantást különböző mentális problémákba, erős kétségeim voltak afelől, egyáltalán egy háromrészes anyagot le tudok-e tenni az asztalra. Lesznek-e interjúalanyok, akik vállalják, hogy ekkora nyilvánosság előtt elmesélik életük legsötétebb időszakait? Ilyen kérdések fogalmazódtak meg bennem, a félelmeim azonban hamar elmúltak. Néhány rész után szárnyra kapott a koncepció, többen maguktól jelentkeztek, mert ily módon szerettek volna segíteni, üzenni sorstársaiknak, vagy épp edukálni a sokszor még ma is megbélyegző társadalmat. Antistigma-díjban most én részesültem, de ez az elismerés legalább annyira szól annak a csaknem tizenöt megszólalónak, akik nélkül aligha állhatnék itt

– mondta az Index munkatársa a díj átvételekor.

A pszichés panaszokról szóló sorozatunk korábbi részeit ide kattintva érheti el: 1. rész (borderline személyiségzavar), 2. rész (skizofrénia), 3. rész (Tourette-szindróma), 4. rész (autizmus), 5. rész (bipoláris zavar), 6. rész (narkolepszia), 7. rész (anorexia), 8. rész (pánikroham), 9. rész (alkoholizmus), 10. rész (kényszerbetegség), 11. rész (szerencsejáték-függőség), 12. rész (dadogás), 13. rész (narcisztikus személyiségzavar), 14. rész (ADHD). 15. rész (megfelelési kényszer, kontrollmánia).

Bettina 2018-ban végzett a Budapesti Metropolitan Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán, integrált média szakirányon, egyetemi keretek között a tévézésbe, a rádiózásba és a klasszikus újságírásba is belekóstolt. 2021 májusában csatlakozott az Indexhez, ahol a szakterületévé vált az egészségügy és az oktatás, visszatérő témái között szerepel a hajléktalanság, a függőség és a bántalmazás.

(Borítókép: Holló Bettina. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok