Index Vakbarát Hírportál

Meghalt egy nő, aki végzettség nélküli ismerősére bízta a villanyszerelést

2024. május 28., kedd 10:47

Az otthonában lévő villamos hálózat megszerelésére kérte fel egy 44 éves nő a szakirányú végzettséggel nem rendelkező ismerősét, aki szabálytalan munkát végzett, így a megbízó pár nappal később meghalt.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 48 éves férfi ellen, aki annak ellenére vállalta egy családi ház villanyszerelési munkálatait, hogy nincs meg az ehhez szükséges végzettsége.

Munkája utóbb a megbízója halálát okozta – közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség.

A férfit 2022 januárjában kérte meg egy ismerőse, hogy szerelje meg az otthonában lévő villamos hálózatot. A vádlott bár szakirányú végzettséggel nem rendelkezett, mégis elvállalta a munkát és szabálytalan javításokat, valamint bővítéseket végzett a fürdőszobában található villanybojleren. 

Amikor a sértett szólt neki, hogy „csíp a víz”, a vádlott a bojler földelését kiiktatta. A szakismeret hiányában elvégzett munkálatokat követően a vádlott az elektromos hálózat ellenőrzését sem végezte el.

Pár nappal később az elektromos rendszerben fennálló feszültség a fémhálózatban – így a fürdőszobában lévő szanitereken is – megjelent, melynek következtében a 44 éves nő tisztálkodás közben halálos áramütést szenvedett.

A cselekmény elkövetését beismerte és megbánta az egyébként büntetlen előéletű férfi, akit halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolt meg az ügyészség. Vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje a férfit fogházbüntetésre, melynek végrehajtását próbaidőre függessze fel, továbbá tiltsa el őt a foglalkozás gyakorlásától és kötelezze a közel milliós bűnügyi költség megfizetésére.

Rovatok