Index Vakbarát Hírportál

Török Gábor a választásokról: Sokaknak lenne okuk aggodalomra

2024. május 30., csütörtök 17:30

Török Gábor elemző úgy véli általános politikai válságról van szó, Giró-Szász András politikai tanácsadó szerint ez inkább az ellenzékre érvényes. A Mandinernek adott páros interjúban abban is egyetértettek, hogy nincs kiábrándult fideszes szavazó.

Giró-Szász András szerint az ellenzék másfél évtizede lejtmenetben van. „Tíz éve azt látja az ellenzéki politikai elit, hogy ambícióik nem tudnak érvényesülni a politikai palettán, ezért kiábrándultak, zsákutcába kerültek, a remény árusítása érdekében bármibe képesek belekapaszkodni” – értékelt a politikai tanácsadó a Mandinernek adott páros interjúban. 

Török Gábor a lapnak megjegyezte, hogy a Fidesz 2010 óta nem volt olyannyira reaktív helyzetben, mint az elmúlt három hónapban. Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a Fidesz számára a 40 körüli vagy 3-assal kezdődő eredmény biztosan válságot fog előidézni a kormányzati oldalon. 

A miniszterelnök hatalmát egy rossz eredmény nem fogja megingatni, de sokaknak lenne okuk aggodalomra

– vélekedett Török Gábor. 

Hozzátette: A Magyar Péter-jelenség mögött inkább az ellenzék, mintsem a Fidesz válságát látja, ugyanakkor hozzátette: először lát olyan nem kormánypárti politikust, aki következetesen elutasítja a régi ellenzékkel való együttműködést. 

Kétségtelenül az a legizgalmasabb kérdés, hogy ki áll mögötte, de erre nem tudok válaszolni 

– fogalmazott az elemző.

Giró-Szász András szerint a következő két év lesz érdekes 

Giró-Szász András úgy véli, nem Magyar Péter személyiségével, hanem inkább a választói elégedetlenséggel indokolható a jelenség. 

Elegük van azokból a politikai erőkből, amelyek jelentős része meg sem mérette magát az előző évtizedekben, csak potyautas-magatartást tanúsított

– jegyezte meg.

A miniszterelnök belpolitikai tanácsadója szerint a június 9-e utáni két évben derül majd ki, hogy érdemes-e foglalkozni ezzel a jelenséggel. Ugyanis akkor fog megmutatkozni, hogy a politikailag aktív választókon kívül tartósan képes-e megmozgatni passzív tömegeket.

Ha ez megvalósul, az nemcsak azt jelenti, hogy szavazatokat szerez az ellenzéktől, hanem arányokat is tud mozgósítani

– mondta. Török Gáborral egyetértettek abban, hogy nem létezik kiábrándult fideszes szavazó. 

Rovatok