Index Vakbarát Hírportál

Meg akarta ölni az osztálytársait, kést rántott tanóra közben egy általános iskolás Sajókazán

2024. június 8., szombat 12:37

Osztálytársai megölésével fenyegetődző fiatalkorút tartoztattak le Miskolcon. A nyomozás adatai szerint a Sajókazai Általános Iskola tanára május 24-én egy tanórán észlelte, hogy a fiatalkorú gyanúsított tizenegy centiméter pengehosszúságú konyhakést vett elő a táskájából, és a nyelvén húzogatta, ezért azt a tanár elvette tőle. Két nappal később a diák egy üzenetküldő alkalmazásban közölte, hogy az egész osztályát meg akarta ölni.

Elrendelte egy osztálytársai megölésével fenyegetődző fiatalkorú gyanúsított letartóztatását a Miskolci Járásbíróság – tudatta a Miskolci Törvényszék a honlapján szombaton. A gyanúsított tagja egy korábban létrehozott internetes közösségi csoportnak, melyben egy sajókazai „mészárlásról” és ezzel kapcsolatban egy „bázis” létrehozásáról értekeztek, valamint olyan bejegyzést tett közzé, hogy a „sajókazaiak mind meg fognak fizetni!”.

A mostani nyomozás adatai szerint a Sajókazai Általános Iskola tanára május 24-én egy tanórán észlelte, hogy a fiatalkorú gyanúsított tizenegy centiméter pengehosszúságú konyhakést vett elő a táskájából, és a nyelvén húzogatta, ezért azt a tanár elvette tőle.

A gyanúsított május 26-án üzenetküldő alkalmazáson keresztül közölte az osztályfőnökével, hogy az általa iskolába vitt késsel az volt a szándéka, hogy az egész osztályt megölje.

A gyanúsításban szereplő cselekmény alkalmas emberölés előkészületének megállapítására – írja a Miskolci Törvényszék. A járásbíróság szerint a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, továbbá megalapozottan lehet tartani attól, hogy a gyanúsított tanúk befolyásolásával veszélyeztetné a bizonyítási eljárást, illetve az előkészített bűncselekményt végrehajtaná. Mindezek miatt egy hónapra elrendelte a fiatalkorú gyanúsított letartóztatását, amelyet büntetés-végrehajtási intézetben kell végrehajtani. A gyanúsított, illetve védője és törvényes képviselője fellebbezett a döntés ellen – írja az MTI.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, április 29-én, hétfőn egy 12 éves lány – B. Katalin – a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában a szünetben megszúrta tanulótársát, Horváth Mirellát, aki súlyosan megsérült. A hátulról szívtájékon szúrt hatodik osztályos gyermeket mentőhelikopterrel szállították a győri kórházba Bőnyről.

Édesapja később elmondta, hogy a huszonöt centi pengehosszúságú konyhakés átszúrta a lánya tüdejét, sok vért vesztett, de az volt a szerencséje, hogy a helikopterben volt vér – emiatt maradt életben. Később kiderült, hogy az elkövető gyerek egy halállistát is írt, amelyen több, vele egy iskolába járó diák neve is szerepelt, köztük a megkéselt kislányé. Azoknak a nevét, akiket a későbbiekben meg akart ölni, pirossal jelölte, akiket nem, azokét pedig zölddel. A bőnyi késelés áldozata azóta már hazatért, sőt legkésőbb szeptemberben visszatérhet régi iskolájába.

Az ellenzék a kormányt hibáztatja

Donáth Anna, a Momentum elnöke reagált a bőnyi késelés hírére, kiemelte, hogy a kormányt tartja felelősnek.

Ez a borzalom az összeomló magyar iskolarendszer, egy mentálisan leépülő, gyűlöletben szocializálódó társadalom tünete. A »családbarát« kormányzat iskoláiban nincs elég pedagógus, nincs iskolapszichológus, a gyermekvédelmi rendszer leépült, nincsenek vagy nem működnek az intézmények, amik közbeavatkozhatnának. Nincs prevenció, helyette a civileket üldözi a hatalom

– fejtette ki Facebook-bejegyzésében Donáth Anna.

Hozzátette, ilyenkor mindig felüti a fejét a rasszizmus, amely csak a felelősöket segíti, hogy elbújjanak a számonkérés elől. Mint írta, „a felelősöknek, akiknek meg kellett volna akadályozniuk, ami történt, a felelősöknek, akik szétverik a magyar társadalmat, akik szétverik az iskolarendszert, a szociális szférát, a gyermekvédelmet”.

Rovatok