Index Vakbarát Hírportál

Lemondott Donáth Anna a Momentum elnöki posztjáról

2024. június 10., hétfő 13:42

A Momentum elnöke a közösségi oldalán jelentette be, hogy vállalja a felelősséget pártja eredménye miatt, és lemond pozíciójáról. Elismerte, hogy az európai parlamenti eredményük kudarc. Fekete-Győr András azonnal bejelentette: a párt soron következő tisztújításán elindul az elnöki tisztségért.

A változás a szemünk előtt történik: szimbolikus helyeken szenvedett vereséget a NER, most először 45% alá kerültek egy EP-választáson. Felcsillant egy remény, hogy vége lehet ennek a rendszernek – és aki ezt a reményt önös érdekekből eltagadja, az rosszat tesz Magyarországnak. Az európai parlamenti eredményünk kudarc – még akkor is, ha úgy érzem, hogy a választók elsősorban az erőre mondtak igent, nem pedig a mi európai parlamenti munkánkra mondtak nemet. Tegnap este viszont nem mehettem el szó nélkül a sikereink mellett sem: azokra ugyanolyan büszke vagyok, amennyire vállalom a felelősséget a sikertelen EP-eredményekért. Az, hogy Zuglóban egyszerre győztük le a régi baloldalt és a Fideszt, hatalmas teljesítmény. Ahogy Pikó András és Soproni Tamás újrázása, Bánréve, Vámospércs, Keszthely és Győr elhódítása. Én annak a politikának látom értelmét, ami szívből jön. Amiben hiszünk. És mi ebben a liberális politikában hiszünk. Egy olyan világban, ahol egyre erősebb a szélsőjobb, ahol egyre nagyobb teret nyernek a jobboldali populisták, még inkább szükség van arra, hogy valaki kérlelhetetlenül kiálljon ezen értékek mellett. Csináld azt, amiben hiszel, úgy, ahogyan a legjobban tudod, és feküdj le minden este úgy, hogy tiszta a lelkiismereted – ez az én filozófiám. A jövőben is e szerint fogok politizálni

közölte Donáth Anna.

Majd úgy fogalmazott: a lelkiismerete úgy marad tiszta, ha vállalja felelősséget, és lemond a pártelnöki pozícióról.

„Nagyon köszönöm a támogatást azoknak, akik kiálltak mellettünk. Akik dolgoztak a kampányon, akik segítették a munkánkat, és akik ránk szavaztak. Nem adjuk fel, dolgozunk tovább értetek és veletek” – zárta bejegyzését a momentumos politikus.

A párt 2019-ben két európai parlamenti mandátumot szerzett, az idei választáson egyet sem, így Donáth Anna és Cseh Katalin sem tudja folytatni a munkát az Európai Parlamentben.

A választások előtt az Index interjút készített a politikussal, megkérdeztük tőle, hogy ha be se jutnak az Európai Parlamentbe, milyen következményei lesznek a párton belül.

Soha nem bújtam el a felelősség elől. A 2022-es választás éjszakáján kiálltam Márki-Zay Péter mellé a színpadra, és vállaltam vele együtt a felelősséget. A választást követően is én voltam az egyetlen, aki elnézést kért a választóktól, mert nem azt az eredményt ígértük nekik, amit aztán elértünk. Június 9-e után is, bármilyen eredmény lesz – legyen akár a legpozitívabb vagy a legnegatívabb –, azért én vállalni fogom a politikai felelősséget mint a Momentum vezetője

jelentette ki Donáth Anna lapunknak.

Donáth Anna 2016 óta oszlopos tagja a Momentumnak, 2018-tól 2020-ig a párt alelnöke volt, 2019 májusában nyert európai parlamenti mandátumot. Pártelnöknek 2021 őszén választották meg, miután Fekete-Győr András elnökségét maga alá temette az ellenzéki előválasztáson elért rossz eredménye: az utolsó helyen végzett az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versenyében. Az ellenzéki összefogás súlyos veresége a 2022-es országgyűlési választáson már Donáth Annával az élen érte a Momentumot. 2022 tavaszán bejelentette, hogy gyermeket vár, és ezért nem indult újra a párt tisztújításán, a helyére Gelencsér Ferencet választották meg. 2024 januárjában aztán visszatért az elnöki pozícióba.

Fekete-Győr András visszatérne

Donáth Anna lemondásával egy időben, Fekete-Győr András, a párt korábbi elnöke szintén a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a párt soron következő tisztújításán elindul az elnöki tisztségért.

Teszem ezt azért, mert a tegnapi választási eredmény fényében a Momentumban változás kell, ha a párt ismét sikeres szeretne lenni. A választási eredmény ugyanis összességében drámai mélypontja a Momentum történetének. A Momentum jelenlegi elnökségének tagjai minden bizonnyal levonják majd a következtetést a mostani eredményekből. Innentől mindenkinek a jövővel kell foglalkoznia

közölte a párt korábbi elnöke.

Fekete-Győr András azt írta: készen áll rá, hogy megfordítsa a lefelé tartó tendenciát.

„Tudom, hogy van igény egy modern, progresszív, cselekvő erőre a magyar politikában. Világos, közérthető ajánlattal és következetes politizálással fogjuk visszaszerezni a választók széles tömegeinek bizalmát. A Momentum az EP-választáson 3,7 százalékot kapott. Ez pontosan 3,7 százalékkal több, mint amennyi választónk volt, amikor megalapítottuk a pártot. Nem félek a kihívástól” – fogalmazott a momentumos politikus.

Gratulált a Tisza Pártnak

Fekete-Győr András szerint a június 9-i választáson rendszerváltó igényű politikai forradalom zajlott le Magyarországon.

Gratuláció illeti a Tisza Pártot és vezetőjét e forradalom elindításáért. A választáson választópolgárok széles tömegei fejezték ki egyértelműen, hogy mostanra elegük lett az ország kettéosztottságában érdekelt régi hatalmi elitből. A Momentum nem lehet, és nem is lesz része ennek a választók által leváltásra ítélt hatalmi elitnek. A Momentum a politikai generációváltás pártja, ezt a generációváltást pedig véghez fogja vinni

– fejtette ki a visszatérésre készülő politikus.

Hozzátette, hogy június 9-e egy forradalmi nap volt, de a szabadságharc csak most veszi kezdetét.

„Az elkövetkező két évben sorsdöntő küzdelmek sora vár a változást akaró magyarok és Magyarország iránt valóban elkötelezett közösségekre. Mi ezekben a küzdelmekben részt fogunk venni, mert felelős kormányt csak egy sikeres szabadságharc adhat majd Magyarországnak. Nekünk pedig ez a célunk, nem más, és nem kevesebb” – zárta bejegyzését Fekete-Győr András.

(Borítókép: Donáth Anna 2024. június 10-én. Fotó: Tamás Vasvári / MTI)

Rovatok