Index Vakbarát Hírportál

Nézőpont: Karácsony-ellenes hangulat van Budapesten

2024. június 10., hétfő 20:55

A vasárnapi európai parlamenti és önkormányzati választás után kerekasztal-beszélgetésen vonták le a tanulságokat a Mandiner és a Nézőpont Intézet által meghívott szakértők, utóbbi igazgatója Mráz Ágoston Sámuel szerint Karácsony-ellenes hangulat van a fővárosban.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a jelenlegi eredmények alapján nem lenne többsége Karácsony Gergelynek, Karácsony-ellenes hangulat van a fővárosban. „A 33 fős közgyűlésben 10 mandátum a Fideszé, 10 a Tisza Párté, így Karácsony Gergely nem tudná irányítani a fővárost, ellenben Vitézy Dávid jobban tudna alkalmazkodni a kialakult helyzethez”– magyarázta, majd hozzátette: eszerint a Fidesz támogatottsága a legmagasabb Budapesten, amit a közgyűlésben Szentkirályi Alexandra fog megerősíteni.

A kormánypárt 45 százalékos eredményét a ciklus felénél nagy eredménynek tartja, a mandátumok 52 százalékának megszerzésével – idézi a Nézőpont Intézet közleményében, a ma reggeli elemzésükben pedig megjegyezték, hogy ez a támogatottság egy országgyűlési választáson 135 mandátumot jelentett volna. Szavai szerint ennek a pártstruktúrának a mentén fognak alakulni a pártmozgások 2026-ig. Az európai parlamenti választásokat illetően megjegyezte, hogy a hasonlóan békepárti kormányok győzedelmeskedtek, míg a német és francia vezetés alulmaradt a küzdelemben. 

Lomnici Zoltán, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány tudományos igazgatója szerint fontos mozzanat a jobboldal előretörése a franciáknál, az olaszoknál és a spanyoloknál is. „A tegnapi európai szinten is fölényes győzelem”– értékelte. A főpolgármester-választást illetően elmondta, hogy véleménye szerint lesz újraszámlálás, a hosszabb jogi procedúra után egy héten belül várható döntés. 

Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója egyetértett velük abban, hogy a Fidesz számára a tegnapi választás győzelemként értékelhető. „Minden eddiginél többen, a Fideszre pedig 2 millióan szavaztak”– jegyezte meg. A Magyar Péter-jelenség kapcsán felvetette a szuverenitás problémáját, úgy véli, ismét kívülről akarnak beavatkozni a magyar belpolitikába. A fővárost illetően átrendezést lát, baloldali modellváltást, a jobboldali blokk a külvárosokban és a belváros déli részén alakult ki. 

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója is a Fidesz győzelmeként értékeli a tegnapi eseményeket, úgy véli a fővárosban patthelyzet alakult ki, sok érvénytelen szavazattal és elhúzódó végleges eredménnyel. Meglátása szerint a magyar kormánypárt az egyik legjobb eredményt tudhatja magának Európában. „Nagy eredmény, hogy az összes vármegyében győzött a Fidesz, emellett 15 megyei jogú város jobboldali, 10 baloldali vezetésű lett” – fogalmazott, hozzátéve: a fővárosban Szentkirályi Alexandra visszalépésével nyílt meg a lehetősége annak, hogy Vitézy Dávid leváltsa Karácsony Gergelyt. 

A Nézőpont szerint a 14 éve kormányzó Orbán-rendszer mögött történelmi felhatalmazás van, amit az ellenzék hosszú évek óta nem tud megtörni.

Rovatok