Index Vakbarát Hírportál

Fordulat Győrben? – A polgármester már gratulált ellenfelének, most mégis újraszámlálásról beszél

2024. június 11., kedd 11:31

Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere egy interjúban azt mondta: arra számít, hogy újra fogják számolni a szavazatokat, miután ellenfele, Pintér Bence újságíró csak kis különbséggel nyert, és sok volt az érvénytelen szavazat.

Mint korábban írtuk, Győr az idei választás egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatta. A szoros küzdelem eredménye végül a következő lett:

Dézsi Csaba András már hétfő hajnalban gratulált Pintér Bencének egy hosszú Facebook-posztban. 

Veszíteni tudni kell, és most én is ezt teszem. Gratulálok Pintér Bencének, aki ha csak néhány száz szavazattal is, de elnyerte a következő 4,5 éves ciklus polgármesteri székét. Az ezzel járó munkát és a felelősséget is

írta a bejegyzésben a polgármester.

Ehhez képest kicsit másképp fogalmazott egy interjúban, amely a vármegyei lapnál, a Kisalföldben jelent meg. Dézsi Csaba András itt is gratulált ellenfelének – de egy kicsit más hangnemben.

Először is szeretnék gratulálni Pintér Bencének, aki, úgy tűnik, megnyerte ezt a polgármesteri választást. Azért mondom, hogy úgy tűnik, mert újra fogjuk számoltatni a szavazatokat, hiszen négyszáz szavazat különbség nem tűnik kevésnek, viszont 900 szavazócédulát érvénytelennek nyilvánítottak. Meg kell nézni, mi lehet ennek a hátterében

– fogalmazott. „Ezzel együtt valószínűleg ő lesz Győr polgármestere a következő 4,5 évben. Októberig még én fogom vezetni a várost, és azután fogom átadni neki minden olyan fontos intéznivalóval, amit elkezdtünk, és tovább kell folytatni” – tette hozzá a polgármester. 

Csak indokolt esetben lehet újraszámlálásra számítani

A polgármester mondatait valamelyest árnyalja az, hogy Budapesten is hasonló helyzet állt elő, miután Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közt mindössze 324 szavazat különbség volt. Vitézy már a szavazatok megszámlálása előtt beszélt arról, hogy újraszámlálás jöhet.

De – mint utóbb megírtuk – a jogszabályi előírás szerint csak akkor lehet újraszámlálást kérni, ha a jelölt konkrétumokkal szolgál:  meg kell jelölnie, pontosan melyik körzetben milyen törvénysértésről tud, és bizonyítékokat is csatolnia kell. A kis szavazatkülönbség ugyanis önmagában nem indokolhatja az újraszámlálást. 

Mindezt utóbb a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik delegáltja, Litresits András is megerősítette, aki elmondta: tanúnyilatkozatokkal ellátott, megalapozott fellebbezésre van szükség az újraszámlálás kezdeményezéséhez. Dézsi Csaba András mostanáig nem adta jelét annak, hogy ezekkel szolgálni tudna, így kérdéses, hogy tényleg lesz-e újraszámlálás Győrben. 

Rovatok