Index Vakbarát Hírportál

Népszava: rendőrképzőbe küldi a Belügyminisztérium a leendő kórházigazgatókat

2024. június 13., csütörtök 08:45

Tavaly mintegy 25 kórház maradt főigazgató nélkül, miután Pintér Sándor számos intézmény vezetőjét menesztette. A leendő kórházigazgatók helyébe állhat az a kevesebb mint egytucatnyi jelölt, akiket a Belügyminisztérium most az ORFK irányítása alatt álló, remeteszőlősi rendőrségi kiképzőközpontba vár bentlakásos kiképzésre.

A remeteszőlősi Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrképző Akadémiájára kell képzéseken részt vennie azoknak a leendő kórházigazgatóknak, akik a tavaly év végén menesztett kórházi főigazgatók helyére kerülhetnek – tudta meg a Népszava.

A lap információi szerint a 30 napos bentlakásos kiképzésre, Remeteszőlősre kevesebb mint egytucatnyi jelöltet várnak, ők a képzés után várhatóan a székesfehérvári, a miskolci, a Veszprém megyei, a nyíregyházi, a szolnoki, a dunaújvárosi kórházak, valamint a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatói posztjaira kerülhetnek.

A Belügyminisztérium bentlakásos kiképzésére az orvosoknak június 17-én kell „bevonulniuk”. 

A Népszava értesüléseivel kapcsolatban lapunk kereste a Belügyminisztériumot és az ORFK-t is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Vezetői kompetenciafejlesztésre várják a leendő intézményvezetőket

Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly év végén rengeteg kórházigazgatót menesztett Pintér Sándor 2023. december 31-ei hatállyal. Két országos intézet és hét vármegyei kórház főigazgatójának magasabb vezetői kinevezését vonta vissza, a megbízott országos kórház-főigazgató pedig tizenöt városi kórház főigazgatójának főigazgatói kinevezését vonta vissza. Többükről érdemeik elismerése mellett betöltött 65 éves életkorukra figyelemmel hozott döntéseket a Belügyminisztérium

Az intézmény, ahová a leendő kórházigazgatókat várják, az ORFK irányítása alatt áll és önálló rendőri szervként működik. Ott képzik például az utcai rendőrjárőröket, valamint az úgynevezett erdészeti szakembereket: a halászati és a mezőőröket, a hivatásos vadászokat – írja a lap. 

A Belügyminisztérium a Népszava megkeresésére közölte, hogy  egy „személyes jelenlétet igénylő továbbképzést” indítanak a leendő kórházigazgatóknak. Azt írták még válaszukban, hogy a főigazgató-jelöltek kiválasztása az idei évtől kezdődően egy komplex vezetőkiválasztási rendszer alapján történik, ennek része a személyes jelenlétet igénylő továbbképzés is. A továbbképzés alapvetően két részből – elméletiismeret-átadásból, illetve vezetői kompetenciafejlesztő tréningből – áll.

Frissítés: válaszolt az Indexnek a Belügyminisztérium

Később az Indexnek is válaszolt az üggyel kapcsolatban a belügyminiszter, a reakciót változtatás nélkül közöljük:

Elektronikus úton a Belügyminisztériumnak, valamint az Országos Rendőr-főkapitányságnak küldött megkeresésére illetékességből válaszolva tájékoztatjuk, hogy a kórházi főigazgató-jelöltek kiválasztása az idei évtől kezdődően egy komplex vezető-kiválasztási rendszer alapján történik, melynek része a személyes jelenlétet igénylő továbbképzés is. A továbbképzésen a jelöltek a meglevő állami szakmai végzettségükre épülő, a vezetői beosztáshoz szükséges kompetenciákkal összefüggésben szereznek ismereteket. A továbbképzés az Országos Kórházi Főigazgatóság, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, továbbá a Debreceni Egyetem együttműködésében valósul meg. A képzés 2024. június 17. és 2024. július 12. között, 20 munkanapon, 60 tanóra elméleti képzést és 72 tanóra vezetői kompetenciafejlesztő tréninget jelent. A képzés helye a Rendészeti Vezetőkiválasztási, Vezetőképzési és Továbbképzési Főosztály remeteszőlősi telephelye, amely nyilvántartásba vett felnőttképzési intézmény. A telephelyen a Belügyminisztérium irányítása alá rendelt további kormányzati ágazatok vezetőkiválasztási eljárása is zajlik. A képzésen részt vevő jelöltek számára szállás biztosított, melynek igénybevétele nem kötelező.

Rovatok