Index Vakbarát Hírportál

A szakszervezetek ellenzik a katonák tanárrá képzését

2024. június 16., vasárnap 15:41

A salátatörvény módosítását a pedagógus-szakszervezetek elképesztőnek találják, a hivatás lenézését látják az intézkedés mögött – derült ki az ATV riportjából. Az egyik érdekképviseleti ügyvivő azt mondta, hogy gyakorlatilag gyermekmegőrzőnek nézik az iskolákat.

Felháborodtak a szakszervezetek, miután a parlament elfogadta azt a salátatörvényt, hogy az 55 év feletti katonákat tanárnak képezhetik át – számolt be az ATV.

A státusztörvény módosítása kimondja, hogy átvezényelhetik a tankerületekhez a korosabb tiszteket, altiszteket. A szabály értelmében a fenntartóknak alkalmazniuk kell őket, és az átképzésükről nekik kell gondoskodni.

„Gyakorlatilag egy áttalpaló, egy tanfolyam által ő már pedagógussá válik, ez egészen elképesztő, ez a pedagóguspályának az abszolút lenézéséről szól” – fogalmazott a riportban Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, aki szerint ebből is látszik, hogy a minisztérium gyermekmegőrzőnek tekinti az iskolát.

Történik mindez egy olyan Magyarországon, ahol egyébként pedagógusokat nem engednek vissza a pályára bosszúból azért, mert szeptember 15-ig tavaly aláírtak egy olyan papírt, hogy nem kívánnak a státusztörvény hatálya alatt dolgozni

– hangsúlyozta.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke pedig felidézte:

Utoljára a chilei junta idején vezényeltek katonákat oktatási intézménybe, tehát ez szégyen a magyar társadalomra nézve.

A honvédelmet már tavaly szeptemberben bevitték a középiskolákba, 9. és 11. évfolyamon elkezdték a próbaoktatást, a diákok lőni is tanultak. Most már száz felett van azoknak az intézményeknek a száma, ahol katonai alapismereteket tanulnak.

Rovatok