Index Vakbarát Hírportál

Több pénzt fizethetnek a leadott anyatejért januártól

2024. június 24., hétfő 17:05

A jelenlegi 3500 forintról 5400 forintra emelkedhet jövő januártól a leadott anyatejért literenként járó összeg – számolt be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn. Hornung Ágnes kiemelte: az emelés célja, hogy a többlettejjel rendelkező édesanyák elismerést és ösztönzést kapjanak.

Egy friss, társadalmi vitára bocsátott előterjesztés szerint január 1-jétől literenként 5400 forint jár majd adómentesen a tejet felajánló anyáknak – jelentette be Hornung Ágnes államtitkár.

Az államtitkár szerint az újabb emelés célja, hogy a többlettejjel rendelkező és azt leadni kívánó édesanyák elismerést és ösztönzést kapjanak. Hozzátette: jelenleg a gyűjtött donor női tej többszörösére lenne szükség ahhoz, hogy Magyarországon minden anyatejet igénylő csecsemőnek elegendő legyen belőle.

Hornung Ágnes kiemelte, „az anyatej nagy kincs” ugyanis az anyatejet kapó babák ritkábban betegek, az anyák esetében pedig a szoptatás csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Ezért a kormány azt szeretné, hogy az anyatej megfelelő mennyiségben, mindig, mindenhol elérhető legyen, különösen a koraszülött-ellátást biztosító kórházakban.

Magyarországon ingyenesen kaphat donor anyatejet minden legfeljebb 8 hónapos csecsemő, akinek a házi gyermekorvos vagy gyermekgyógyász szakorvos anyatejet rendel – emelték ki az MTI szerint. 

Rovatok