Index Vakbarát Hírportál

Terjed egy fertőző betegség Magyarországon, megszólalt az illetékes hatóság

2024. június 26., szerda 10:25

Gyors ütemben terjed a szamárköhögés Magyarországon, azonban több olyan, felnőtteknek szánt szamárköhögés elleni ismétlő védőoltás is van, ami jelenleg nem elérhető. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleményében azt írta, nincs országos járvány, és a gyártók visszajelzései szerint már a napokban megérkezhetnek a jelenleg nem elérhető oltóanyagok a gyógyszertárakba.

Több európai országhoz hasonlóan Magyarországon is terjed a szamárköhögés. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos a Portfoliónak úgy fogalmazott: fertőzés esetén a krónikus betegek és az idősek számítanak veszélyeztetettnek, ezért a felnőttek számára is érdemes felvenni egy ismétlő védőoltást.

Rósa Ágnes gyermekorvos szintén azt tanácsolta, hogy aki megelőzésben gondolkodik, annak ajánlott a védőoltás megismétlése.

A gyermekorvos hozzátette: 18 év felett tízévente egyébként is érdemes megismételni a torokgyík, a szamárköhögés és a tetanusz elleni oltásokat. Azoknak a várandós anyukáknak pedig, akik öt éven belül nem voltak oltva, és a harmadik trimeszterben járnak, szintén ajánlott oltani. 

Több oltóanyag is hiánycikk

A Portfolio azt írja, több olyan, felnőtteknek szánt szamárköhögés elleni ismétlő védőoltás is van, ami jelenleg nem elérhető. Ugyanakkor a piaci szereplők is megerősítették az országos hiányt, amit a Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatbázisa is bizonyít. 

A hiány okát a járványügyi hatóság azzal magyarázza, hogy „az utóbbi években a lakosság részéről minimális igény mutatkozott a pertussis komponenst tartalmazó oltóanyagok iránt, emiatt a legtöbb gyógyszertár nem tartott készleten ilyen vakcinákat”. Hozzátették: más európai országokhoz hasonlóan 

Magyarországon is megemelkedett a szamárköhögéses esetek száma, de országos járvány nincs. 

Ám „járványügyi érdekből szükséges lehet egyes személyek, lakosságcsoportok emlékeztető oltása, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ felvette a kapcsolatot a pertussistartalmú vakcinák gyártóival, hogy a kötelező oltásokhoz biztosított oltóanyag mellett a gyógyszertárakban is legyen vakcina, amely receptre felírva megvásárolható” – emelték ki.

Az NNGYK válasza végén kihangsúlyozta: „A gyártóktól az a visszajelzés érkezett, hogy napokon belül nagyobb mennyiségben lesz elérhető a gyógyszertárakban ez a szamárköhögés elleni oltóanyag.”

Rovatok