Index Vakbarát Hírportál

Fertőző betegség terjed a szomszédban, meghalt több kisbaba

2024. február 1., csütörtök 09:01

Négy gyerek belehalt a fertőző szamárköhögésbe, egy pedig életveszélyes állapotban, lélegeztetőgépen van Belgrádban – közölte a belgrádi Anya és Gyermekvédelmi Intézet igazgatóhelyettese szerdán.

Vladislav Vukomanovic a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS) nyilatkozva rámutatott, hogy a néhány hónapos babák vannak a legnagyobb veszélyben, hiszen ők még nem kapták meg a szükséges védőoltást. Hozzátette: hetven kisgyereknél azonosították a betegséget, közülük több mint ötvenen kórházban vannak – adta hírül az MTI.

Az orvos felhívta a figyelmet arra, hogy a szamárköhögés védőoltással megelőzhető, a megbetegedések magas száma viszont éppen arra mutat rá, hogy sokan nem oltatják be a gyermekeiket.

Szerbiában 2023-ban 909 szamárköhögéses megbetegedést jegyeztek fel, míg 2022-ben egyetlenegyet sem regisztráltak. Az utóbbi évek legmagasabb esetszáma 29 volt 2018-ban.

A betegség különösen veszélyes az újszülöttekre: minél idősebb ugyanis egy gyerek, annál kevésbé valószínű, hogy súlyos állapotba kerül 

– hívta fel rá korábban a figyelmet Snezana Rsovac tüdőgyógyász.

A tünetekkel kapcsolatban a szakember közölte: hőemelkedés, orrfolyás és torokfájás is jelentkezhet, a legjellemzőbb tünet azonban az egyre erősödő, nem múló köhögés. Hozzátette: minél hamarabb születik diagnózis, annál hamarabb tudják megkezdeni az antibiotikumos kezelést.

Nemcsak Szerbiában, de Horvátországban és Montenegróban is folyamatosan nő a betegek száma.

Ahogy az Index beszámolt róla, a helyi szakemberek szerint a helyzet aggodalomra ad okot, a betegség ugyanis szinte már eltűnt, létezik ellene védőoltás is, de a szülők egyre gyakrabban utasítják el Szerbiában a vakcinát.

Rovatok