Index Vakbarát Hírportál

Egy női taxistól vették el az autót, amely a halálos ütközés előtt is már balesetezett

2024. július 4., csütörtök 11:07

Szerdán késő este három életet követelő közúti baleset történt az Árpád hídon. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) rövid sajtótájékoztatón számolt be a történtekről.

Egy év után ismételten halálos közúti baleset történt az Árpád hídon, a történtek miatt a BRFK sajtótájékoztatót tartott, hogy reagáljon a megjelent hírekre. Csécsi Soma szóvivő elmondta, hogy a harmadik kerületben, a Tavasz utcában parkolt az a taxi, amellyel a balesetet okozhatták.

A rendőrség közölte, hogy amíg a sofőr cigarettázott, addig a férfi bepattant az autóba, akivel a taxi női sofőrje dulakodni kezdett, de a férfi végül becsukta az ajtót, és elhajtott. Az Árpád híd lehajtójánál ment fel a hídra, ekkor történt az első baleset, amelyben egy szürke autóval ütközött. Az ütközésben senki nem sérült meg, csupán anyagi kár keletkezett.

A lopott taxi ezt követően egy Suzukival és egy másik taxival ütközött, amelyben a balesetet okozó férfi, a Suzuki sofőrje és annak utasa meghalt.

Csécsi Soma közölte, hogy szakértők bevonásával vizsgálják, hogy a taxit vezető férfi fogyasztott-e kábítószert vagy alkoholt, illetve hogy mennyivel hajthatott.

A szóvivő tájékoztatása szerint a másik taxiban négy ember sérült meg, őket kórházba vitték.

A rendőrség azt is elmondta, hogy július 3-án kora reggel érkezett bejelentés a harmadik kerületből, egy vélhetően kábítószer hatása alatt álló férfiról, akit előállítottak, és pozitív eredményt mutatott. A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki csekély mennyiségű kábítószer-birtoklás miatt, amit elismert, majd szabadon engedték. A férfi ezt követően délután okozott balesetet az Árpád hídon.

Ellene három eljárás van érvényben: kábítószer-birtoklás, jármű önkényes elvétele, valamint halálos baleset gondatlan okozása miatt.

Hárman haltak meg

A rendőrség korábbi közlése szerint egy forgalommal szemben közlekedő autós 22 óra körül több autónak is nekiütközött az Árpád híd Pestről Budára tartó oldalán szerdán. A hatóság a sérültek és a műszaki mentés idejére a hídnak ezt az oldalát lezárta.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábban azt közölte, a tűzoltók a járművekbe szorult utasokat feszítővágóval szabadították ki. A balesetben három ember életét veszítette, négy sérültet pedig a mentőszolgálat vitt kórházba. 

A Baleset-info nevű Facebook-oldalra hivatkozva a Mandiner azt írta, a balesetet egy elrabolt taxival okozhatták. Információik szerint a forgalommal szemben haladó férfi menekült, miután a híd budai hídfőjénél erőszakkal elvett egy taxit a tulajdonosától. A sofőr frontálisan ütközött a Népfürdő utca felől szabályosan érkező Suzuki Ignisszel, amely megpördült, ekkor pedig a mögötte érkező Skoda kombi taxi is belerohant a Suzukiba. 

Egy éve nem történt vádemelés

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt történt halálos kimenetelű közlekedési baleset az Árpád hídon. Július elsején, a hajnali órákban egy módosított, 690 lóerős Mercedes-AMG az Árpád hídon haladt a budai irányba, amikor a sofőr elvesztette az uralmát az autó felett, majd többször megpördült, és átszakítva a szalagkorlátot, elgázolt egy biciklist. A RACE-001 rendszámú kocsi ezek után továbbcsúszott, nekiment egy autónak, majd a fejére fordulva állt meg. A 26 éves kerékpáros életét már nem tudták megmenteni.

A sofőrök tagadták, hogy versenyeztek volna, de a tanúvallomások és a kamerafelvételek szerint egyértelműen ez volt a cél. A hídra a Mercedes sofőrje 137-tel hajtott fel, ekkor csapódott bele a vétlen kerékpárosba. A történtek után figyelemfelkeltő tüntetést szerveztek, a rendőrség pedig kiemelten figyelte a budapesti utakat a szabálytalanul közlekedők kiszűrésére.

A módosított autó sofőrjének letartóztatását elrendelte a bíróság, ami a szakember szerint ritkaságnak számít. Vádemelés nem történt az ügyben, azóta pedig ezt a kényszerintézkedést enyhítette a törvényszék, és szabadon mozoghat a sofőr a magyar fővárosban.

(Borítókép: Sérült járművek az Árpád hídon ahol összeütközött három autó 2024. július 3-án. Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)

Rovatok