Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: Jogi baszkolódás volt az utóbbi egy hónap

2024. július 12., péntek 12:54 | aznap frissítve

Az újraszámlálást követő hivatalos választási végeredmény kihirdetése után interjút adott Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és kihívója, Vitézy Dávid is.

Cikkünk frissült!

Az Indexen már a minap írtunk egy saját értesülés alapján arról, hogy Karácsony Gergely nyerhette a főpolgármester-választást. Ezt pénteken hivatalosan is megerősítették, és már Vitézy Dávid is gratulált Karácsonynak. 

A két jelölt a Telexnek adott interjút nem sokkal a végeredmény kihirdetése után. Elsőként Vitézy Dávid érkezett meg a stúdióba, akit arról kérdeztek: valóban ki lehet-e jelenteni most már, hogy véget ért a választás, mire azt mondta, hogy szerinte igen, ezért is gratulált. 

Vitézy mindemellett megjegyezte, hogy fontos volt a jogorvoslati folyamat, és ennek a jövőbeli választásokra nézve is lehetnek tanulságai. Mint mondta, a mostani újraszámlálásban az derült ki, hogy nagyjából 1500 szavazatot számoltak rossz helyre, de szerinte ebben semmi szándékosság nem volt, pusztán hibáztak a szavazatszámlálók. 

„Sok tapasztalata van ennek a választási folyamatnak […] Az egyik ilyen, hogy az automatikus választási újraszámlálást vissza kellene hozni” azokban az esetekben, amikor kicsi a különbség – mondta, utalva arra is, hogy ez sok nyugati demokráciában bevett eljárás, és ha Magyarországon is így lenne, akkor meg lehetett volna spórolni az utóbbi egy hónapot. 

Arra a kérdésre, hogy várható-e még fellebbezés a választás ügyében, Vitézy Dávid azt mondta:

Én nem fogom megtámadni. 

Megjegyezte, hogy szerinte más sem fog így tenni. Mint mondta, az újraszámlálás egy jól ellenőrzött folyamat volt szerinte, és nem merült fel benne a választási csalás gyanúja. Ezzel együtt fontos a tanulságok levonása – hangsúlyozta, utalva arra is, hogy az automatikus újraszámlálás mellett például Szentkirályi Alexandra visszalépése és a szavazólapról való kihúzásának módja is azt bizonyította, hogy szükség lenne a választási folyamat részletesebb szabályozására. 

Ez egy jó és szoros meccs volt, én így élem meg utólag

– összegezte a választást, majd megjegyezte: szerinte előnyös volt, hogy nem csak a Fidesz jelöltje és Karácsony Gergely mérkőzött meg egymással, mert így kevesebb szó esett a kormány és az ellenzék konfliktusairól, és több szó esett Budapest valós ügyeiről. Szerinte abban, hogy a külső kerületekben győzött, látszott az, hogy valós problémákra reflektált a kampányban.

Szentkirályi Alexandra visszalépése egyoldalú döntés volt, de szerinte nem ez a fontos

Arra a kérdésre, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépése jót tett-e az ő esélyeinek, azt mondta, ez egy egyoldalú döntés volt a kormánypártok részéről, aminek okait ő több háttérbeszélgetésen is igyekezett megérteni azóta. 

Én azt látom, hogy a kormánypárt egy akkorra biztosnak tűnő harmadik helyezést szeretett volna elkerülni

– fogalmazott Vitézy Dávid, majd megjegyezte, hogy korábban is voltak efféle visszalépések a magyar belpolitikában, de például még Franciaországban is. Szerinte a Szentkirályi-szavazók közül sokan rá szavaztak, viszont lehettek olyan ellenzéki szavazók is, akik a visszalépés miatt mégsem rá adták le a voksukat. 

Mint mondta, szerinte ennél sokkal fontosabb volt az, hogy milyen programot állított össze a kampányban, és a Fővárosi Közgyűlésben is e program mentén fog dolgozni a jövőben. „Ezeken semmit nem változtatott az, hogy a Fidesz jelöltje visszalépett” – közölte, utalva arra, hogy a Maxi-Dubaj vagy a Közlekedési Múzeum ügyében továbbra is bírálja a kormány politikáját. 

Majd arról is beszélt: bár egy nyilatkozatában jelezte, hogy hajlandó lenne Karácsony Gergellyel együttműködni, ha felkérést kapna tőle, de nem tartja valószínű forgatókönyvnek, hogy ez bekövetkezzen. Az interjú végén Vitézy Dávid hozzáfűzte: szerinte a verseny és az, hogy Karácsony Gergelynek lett egy „valóban Budapestről beszélő kihívója”, több ügyben is beindított egyfajta változást a fővárosban és a Városházán, és Karácsony Gergely politikai teljesítményét is javíthatta.

Végül (arra a kérdésre, hogy öt év múlva ismét megpályázza-e a főpolgármesteri címet) azt mondta: 

Öt év marha hosszú idő […] Pontosan milyen helyzet lesz, milyen lesz addig Karácsony Gergely teljesítménye, ebből a szempontból fogom majd ezt mérlegelni. 

Karácsony Gergely: Jogi baszkolódás volt az utóbbi egy hónap 

Ezután jött egy rövid szünet, mielőtt Karácsony Gergelyt is behívták a stúdióba. A főpolgármestert először arról kérdezték a műsorban, hogy a folyosón beszéltek-e Vitézy Dáviddal, mire elmondta, hogy röviden igen, megköszönte a gratulációt, és mondta neki, hogy azóta válaszolt a gratuláló SMS-ére.

Majd azt mondta: szerinte is véget ért ezzel a választás, és itt az ideje, hogy elkezdjenek dolgozni most, hogy végre véget ért a „jogi baszkolódás” a választás után. 

Ezután a riporter vissza is kérdezett, hogy ez tényleg – ahogy a műsorvezető fogalmazott – „jogi baszakodás” volt-e szerinte. Karácsony Gergely erre visszakérdezett: 

Hát mi?

Majd azt is megjegyezte, hogy szerinte ha Vitézy nyerte volna a választást június 9-én, akkor nem lett volna ugyanilyen procedúra. 

Nem sokkal később egy „jogi ámokfutásnak” nevezte a történteket, amelynek rengeteg tanulsága van „a parlamentre, a választási szervekre nézve, egy csomó dolog, ami jogszabályi módosítást feltételez”. De hangsúlyozta: neki ezzel nincs baja, inkább az a problémája, hogy „van egy eredmény, utána van két jelölt”, akik jogorvoslatot használnak, és ebben a pálya az egyik oldal számára lejtett.

„Jogállamiság Mekkája, a nagy túrót!”

„Hát bocsánatot kérek, az Alkotmánybíróság tagjait az ellenzéki pártok, amelyek az én támogatóim voltak, megszavazták? Vagy éppen a Kúria ügyrendkezelésével kapcsolatos jogszabályokat nem éppen az Európai Unió súlyos nyomására, stikában módosította a Fidesz, és ennek betudható az, hogy többé-kevésbé még a Kúrián politikai nyomás nélkül is lehet döntéseket hozni?” – fogalmazott Karácsony Gergely, majd hozzátette: 

Ne csináljunk már úgy, mintha az elmúlt 14 évben Magyarország a jogállam és a fair politikai verseny Mekkája lett volna, és akkor most itt tulajdonképpen két jelölt egyaránt kihasznál jogállami eszköztárakat. A nagy túrót!

Megjegyezte, hogy az Alkotmánybíróság szerinte olyan döntést hozott az újraszámlálásról, amit „az égadta világon egyetlen jogszabály sem tesz lehetővé”. Mint mondta, nem az újraszámlálás helyességét akarja kétségbe vonni, csak azt, hogy ez Magyarországon ebben az esetben „törvényen kívüli folyamatként” történt meg, amit szerinte az is igazol, hogy „most azt mondja a Fidesz, hogy legyen automatikus újraszámlálás, magyarán nem volt meg ennek a jogszabályi alapja”. Sőt, szerinte az Alkotmánybíróságon kívül a Kúria és a Nemzeti Választási Bizottság is „jogon kívüli döntést” hozott később a legutóbbi újraszámlálás módját illetően. 

Okult a választás eredményéből, polgárháborús veszélyről beszélt 

Karácsony Gergely ezután azt mondta: szeretné ezzel letudni az ügyet, nem fog fellebbezni, és nem akar ezzel többet foglalkozni.

Megnyertem ezt a választást, szoros eredménnyel, tudom olvasni ennek az üzenetét. Tudom azt, hogy egyszerre ez egy visszajelzés arra, hogy jó irányba megyünk, egy másik szempontból meg az, hogy nem eléggé jól csináljuk a dolgunkat. Majd nyilván, becsszó, még jobbak leszünk. 

A kérdésre, hogy most „mérges, dühös-e” azt mondta: nem, csak nem szereti az olyan álszent dumákat, hogy „jaj, vigyázunk a demokráciára, meg a jogállamra”.  Szerinte az egész folyamatot onnan kéne nézni, „hogy milyen országban élünk”, és szerinte az is fontos tanulság, hogy az újraszámlálásnál nem ment minden rendben, például a szavazatok kötegelésénél.

Egy ennél is élesebb helyzetben ez egy polgárháborúba sodorhat egy országot [...]. Őszintén, sokkal rosszabb forgatókönyvnek gondolom, mint bármi mást 

– fűzte hozzá, majd arra kérte a választási szerveket, hogy orvosolják ezeket a problémákat.  

Szerinte fontos lenne, hogy legyenek jelen megfizetett szavazatszámlálók is, ne csak a pártok által küldöttek legyenek jelen, akik csak egy „szendvicset” kapnak a munkájukért. Senkit nem vádol semmivel, de szerinte a Nemzeti Választási Bizottság rossz döntést hozott például az érvénytelen szavazatok újraszámlálásánál. 

„Bármelyik hülye hozhat még rossz döntéseket”; „Mér mondanék le?” 

Megjegyezte azt is, hogy bár a jelek szerint véget ér a választás, de most sincs megkönnyebbülve, mivel az eredmény csak 3 nap után válik jogerőssé.

Úgy vagyok vele, hogy most még bármelyik hülye elmehet bárhova, és bármelyik hülye hozhat még rossz döntéseket, már bocsánat 

– fogalmazott Karácsony Gergely a lehetséges fellebbezésekről beszélve. 

Ezután a műsorvezető (a korábban elhangzottakra visszautalva) megkérdezte, hogy akkor nem fog lemondani sem. 

Mér mondanék le? Ez milyen kérdés, ne haragudjon?

– mondta erre Karácsony Gergely. Erre a válasz az volt, hogy ő maga beszélt a megismételt szavazás lehetőségéről még korábban, és ezt a helyzetet a lemondásával lehetne megteremteni. 

„Nem akkor történhet meg, bocsánat. És tényleg, ha már mondjon le valaki, már elnézést, szerintem mondjon le az az Alkotmánybíróság, amely egy nyilvánvalóan az alkotmányosságot romboló döntést hoz [...] mondjon le az a Választási Bizottság, amelyről egyébként kiderült, hogy ha akar, akkor tud egy tisztességes újraszámlálási folyamatot csinálni 800 ezer szavazatnál. Miért nem sikerült a 24 ezernél? Vagy mondjon le, bocsánat, az a jelölt, aki végig, itt, ebben a stúdióban elmondta, hogy neki semmi köze a Fideszhez, ő nem a Fidesz jelöltje, micsoda sértés, jaj, és akkor hirtelen bekövetkezik az, amit az első percben megmondtam, hogy a Szentkirályi [Alexandra] vissza fog lépni – válaszolta végül a főpolgármester. 

Mint mondta, örül, ha lesznek tanulságok a választás után, és azzal a felvetéssel egyetért, hogy legyen automatikus újraszámlálás a jövőben, de ebből következik az is szerinte, hogy ennek az újraszámlálásnak jogi alapja nem volt. 

Beszélt-e Magyar Péterrel? 

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy a fővárosi közgyűlés frakcióival még azért nem tárgyalt, mert nem volt jogerős a győzelme, ezért még csak „beszélgettek

A kérdésre, hogy találkozott-e Magyar Péterrel, a Tisza Párt alelnökével azt mondta: felvették a kapcsolatot, de arra jutottak, hogy még várnak (Magyar korábban beszélt arról, hogy lesz egy informális egyeztetésük).„Nyilván a Tisza-frakció a legnagyobb, így én követem azt az egyszerű paraszti ész szerinti logikát, hogy a legnagyobb frakció vezetőjével egyeztetek, és utána mindenkivel külön-külön  – mondta.  

Arra a felvetésre, hogy Magyar Péter betámadta a rendezvényén őt és embereit a tiszás politikus megvásárlásáról szóló pletykával, Karácsony Gergely azt mondta: „Én nem tudom, honnan veszi alelnök úr ezt a pletykát, de biztos, hogy az én embereim ilyet nem csinálnak.  Elmondása szerint még nincs rálátása arra, hogy lesz-e egyezségük a Tisza Párttal. 

Fenntarthatatlan Budapest finanszírozása, de csőd csak akkor lesz, ha a kormány akarja 

Ezután szóba került Lázár János is, aki a közelmúltban arról beszélt, hogy Budapest csődbe fog menni

A kérdésre, hogy lesz-e csőd ősszel Karácsony Gergely azt mondta: ősszel biztosan nem, de

a fővárosi önkormányzat ebben a pénzügyi konstrukcióban hosszú távon fenntarthatatlan.

Mint mondta, „mindig kitalálnak valamit, és emiatt sokan azt gondolják, hogy nincsenek problémák. Megjegyezte: ha a kormány szándéka az, hogy Budapest csődbe menjen, akkor ez tényleg meg fog történni, de ebben az esetben ez az ő hibájuk lesz.  Szerinte ez a játék nem is róla szól, hanem sokkal súlyosabb következményei lennének a magyar gazdaságra nézve. 

Nem lesz ilyen [...] de hogyha egy hétre leáll a BKV, egy hétre, szerintem a GDP-előrejelzéseket módosítani kell. Mi több mint egymillió embert viszünk el a munkahelyére minden nap. Szóval velünk ne szórakozzanak

– mondta, hozzátéve: szerinte a következő időszakban most már muszáj lesz normalizálniuk a kormányzattal. 

Budapesti olimpia?

Karácsony Gergelyt arról a külföldi sajtóértesülésről is megkérdezték, miszerint a kormány és a főváros vezetése a háttérben tárgyalni egy budapesti olimpiai pályázatról.  

A kormány és a főváros közt semmilyen tárgyalás nincs semmiről, olimpiáról sincs

– mondta, megjegyezve: benne van nyitottság erre a kérdésre, de „ez az egész felvetés jelenleg a Holdban van. Hozzátette, hogy a párizsi főpolgármesterasszony, Anne Hidalgo meghívására ott lesz a párizsi olimpia megnyitóján. 

Később a városfejlesztés kérdésében arról is beszélt, hogy Budapest „az utóbbi öt évben többet változott, mint a legtöbb nyugat-európai város 10-15 év alatt” , de az utóbbiakban már nagyon régóta zajlanak olyan változások, amelyeket a magyar fővárosban mindössze most kezdtek megvalósítani (példaként említette a párizsi Szajna-part visszaadását, ami Budapesten most kezdődött el). Szerinte itt van egy egyensúly, amit meg kell tartani, és meg kell nyerni az embereket azzal kapcsolatban, hogy amit csinálnak, az helyes, máskülönben el fognak bukni a változások. 

Húzogatjuk az oroszlán bajszát

– mondta, említve itt például a nagykörúti kerékpárutat. Beszélt a Rákóczi útról is, ahol a buszsávot be lehetne hozni középre, és ebben az esetben ott villamos, trolibusz is járhatna. „Ezt például nagyon meg szeretném csinálni – mondta, bár időpontot ehhez nem tudott mondani, mivel egy forgalmi sáv elvétele azon az úton nagyon bonyolult ügy lenne. És idővel az szeretné, ha a buszforgalmat trolira vagy villamosra cseréljék ott, és a BKK fogja megvizsgálni, hogy melyik lenne helyesebb. 

Baloldali újraszervezés, Gyurcsány Ferenc? 

Karácsony Gergelyt arról a párttársától, Barabás Richárdtól érkezett felvetésről is megkérdezték, miszerint a baloldali pártokat újra kell szervezni, de Gyurcsány Ferenc nélkül. A főpolgármester azt mondta, hogy nem foglalkoztatja ez a kérdés, nem érzi úgy, hogy ezzel foglalkozni kellene.

Ezeket a vitákat én kispadról fogom követni

– mondta, majd megjegyezte azt is: „Biztos, hogy egy kiútkeresési időszak van”  most, de ebbe nem érzi úgy, hogy neki nyilvánosan bele kellene szólnia. 

Megkérdezték arról a felvetésről is, hogy az új választási eredmény után ismét új szövetségeseket kereshet-e a fővárosi közgyűlésben, és „lecserélheti-e”  Gyurcsány Ferencet a Tisza Pártra. Karácsony azt válaszolta, hogy pragmatikus együttműködésre törekedett a korábbiakban is a szövetségeseivel, ez így lesz a jövőben is. Majd kitért arra, hogy Gyurcsány Ferenccel mindössze „egyszer beszélt”  az utóbbi öt évben, és akkor is az lett, amit ő akart, nem az, amit Gyurcsány. De ha a Tisza Párt segít a kormány leváltásában, akkor hajlandó együttműködni velük. 

Ez nem egy stratégiai kérdés, ez egyszerűen matematika

– mondta, arra utalva, hogy a Tisza Pártnak háromszor annyi képviselője lesz a közgyűlésben. 

Rovatok