Index Vakbarát Hírportál

Egymásnak feszült két minisztérium a kastélytörvény miatt

2024. július 23., kedd 13:41

Jövő hónaptól ingyen kerülhet a magyar műemléki épületek sokasága magántulajdonba, köztük a Csáky–Bolza-kastély is az Anna-ligettel együtt. A döntéssel többek között az Agrárminisztérium sem ért egyet.

Mint írtuk, június közepén a Fidesz és a KDNP képviselői másodszori nekifutásra ismét elfogadták a Lázár János miniszter nevével fémjelzett kastélytörvény immár módosított változatát, utat engedve 47 műemléki védettségű kastély, a hozzájuk tartozó melléképületek és parkok privatizációjának. A magánosítás augusztusban már meg is kezdődhet.

Ennek értelmében ingyen kerülhet a magyar műemléki épületek sokasága magántulajdonba, közülük többet az állam már milliárdokért felújított. A 24.hu tájékoztatása szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium a 26 hektáros szarvasi Anna-ligetet és a hozzá tartozó Csáky–Bolza-kastélyt is privatizálná, ám

az Agrárminisztérium, a nemzeti park vezetése és a természetvédelmi szervezetek nem értenek egyet ezzel a döntéssel. 

Itt található a Körös–Maros Vidéki Nemzeti Park Igazgatóság székhelye, egy látogatóközpont és egy állatpark is. A lap azt írja, az ingatlant 30 éve vették át, és az elmúlt évtizedekben milliárdos értékű fejlesztést hajtottak végre. Az állatparkot évente csaknem 20 ezren látogatják, és az ország első vízi tanösvénye is itt található. 

Levélben fordultak a minisztériumhoz

A 24.hu értesülése szerint a nemzeti park szoros kapcsolatot ápol a Csáky családdal, amely elégedett az ingatlan hasznosításával, és rendszeresen megjelennek a rendezvényeken. Az Építési és Közlekedési Minisztériumot a Magyar Természetvédők Szövetsége, a WWF Magyarország, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is levélben kérte, hogy távolítsák el a szarvasi kastélyt a törvény mellékletéből. Szerintük az ingatlan privatizálása ellentétes a törvény céljaival.

A Magyar Természetvédők Szövetsége a legnagyobb veszélynek azt látja, hogy a védett területet nem egy természetvédelemért felelős szerv tartja fenn, hanem egy magánszemély. A privatizációhoz az Agrárminisztérium jóváhagyása nem szükséges. 

Lánszki Regő építészeti államtitkár szerint a kastélyok magánkézbe kerülésének nagyon komoly feltételei vannak, az új tulajdonosnak 10 éves felújítási tervet és 30 éves üzemeltetési és felújítási tervet kell bemutatnia, egyéb esetben büntetőkamatot fizet. Emellett a közgyűjteményeket és a kastélyparkokat nyitva kell tartani a látogatók előtt, utóbbit az év minden napján.

Mint ismert, Novák Katalin volt köztársasági elnök vétójogával élve tavaly december 20-án előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz küldte a parlament által elfogadott törvényt, mert úgy vélte, az nem biztosítja a magánosítás során a nemzeti vagyon megfelelő védelmét. Lázár János kritizálta Novák döntését, gyávaságot és régi kommunista reflexet emlegetve.

Rovatok