Index Vakbarát Hírportál

Az őszi ülésszak alatt törvény születhet Erasmus-ügyben

2024. október 2., szerda 05:54

Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, valamint fiatalokért felelős államtitkára kedden arról a törvénytervezetről beszélt az InfoRádióban, amelynek célja a magyar egyetemek kizárásának megszüntetése az Erasmus és Horizon programokból.

Mint arról beszámoltunk, a Kulturális és Innovációs Minisztérium törvényjavaslatot nyújt be a modellváltó egyetemek kuratóriumainak működéséről szóló szabályozás módosítására, mivel szerintük az Erasmus- és a Horizon programokban való részvétel uniós állampolgárként a magyar egyetemisták alapjoga.

Az Európai Bizottság az egyetemi modellváltás miatt zárt ki 21 magyar egyetemet a programokból, ugyanis összeférhetetlennek tartják, hogy az irányító testületeikben elfideszes vagy kormányközeli politikusok és üzletemberek dönthetnek uniós támogatások felhasználásáról.

A minisztérium közölte azt is, hogy a 2023 novemberében az Európai Bizottság részére is megküldött törvénytervezetet társadalmi egyeztetésre közzéteszi és az őszi ülésszakban benyújtják az Országgyűlésnek.

Az InfoRádióban Varga-Bajusz Veronika a társadalmi egyeztetésről elmondta, hogy a törvénytervezetet nyilvánosan elérhetővé tették a kormány.hu-n, és akinek van javaslata hozzá, el tudja juttatni elektronikus úton a megfelelő helyre. Hozzátette azt is, hogy Brüsszeltől eddig nem kaptak hivatalos reakciót.

Ezért is tartottuk fontosnak, hogy most már lépjünk. Bízunk benne, hogy most elindul a társadalmi egyeztetés

– mondta az államtitkár.

Varga-Bajusz Veronika arról is beszélt, hogy a törvénytervezetből mikor lehet törvény. Mint mondta, hat héttel terveznek, de több vita is megelőzi a zárószavazást.

„Az őszi ülésszak során, annak a vége előtt jóval, szerintem október végére, november elejére törvény lehet” – jegyezte meg.

Összeférhetetlennek minősítették

Mint beszámoltunk róla, Brüsszel az egyetemi modellváltás után összeférhetetlennek minősítette, hogy az irányítótestületeikben helyet kapó fideszes vagy kormányközeli politikusok és üzletemberek dönthetnek uniós támogatások felhasználásáról is. A kormány az eltelt bő másfél évben tett néhány lépést a vita rendezésére, az idei évtől az érintett 21 egyetem hallgatói már egyáltalán nem vehetnek részt az Erasmus-programban.

A kormányzat az Erasmust helyettesítő Pannónia program indulását 2023 decemberében jelentette be, 10 milliárd forintos keretösszeggel.

Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter – akkor még felsőoktatási államtitkárként – azt várta, a Pannónia programban idén 8 ezer fő vehet részt, ám a Tempus által közölt számok alapján ennek eddig még a 10 százalékát sem sikerült elérni. Az Erasmus+ programban tavaly még mintegy 10 ezer magyar hallgató vett részt.

Rovatok