Index Vakbarát Hírportál

A védettsége sem védte meg a dózertól a XII. kerületi villát

2024. október 11., péntek 15:40

Az épület elővédett státuszban van, az önkormányzat értékvédelmi felülvizsgálata zajlik, de a bontási tilalom sem állítja meg a markológépet. Cikkünk megjelenése után a XII. kerület új polgármestere közölte, hogy kiküldték a Kormányhivatalt a rendőrséggel, akik ma délután leállíttatták az épület bontását.

Elkezdte bontani a Tündérhegyi Pszichiátria egykori épületét jelenlegi tulajdonosa. Mindez annak ellenére történik, hogy az épület elővédett státuszban van, az értékvédelmi felülvizsgálat határideje 2026, a villaépület addig védettséget élvez. Ez azt jelenti, hogy az értékvizsgálati eljárás 2026-os lezárultáig nem lenne szabad hozzányúlni az épülethez. A tulajdonos jogi képviselője néhány napja a XII. kerület önkormányzatot arról tájékoztatta, hogy csak a nem védett melléképületeket bontják, és a terepet rendezgetik. Ennek ellentmond, hogy a tulajdonos által készíttetett telepítési tanulmányterven a jelenlegi épület helyén két új társasház látszik.

Amint arról korábban beszámoltunk, az előző kerületvezetés szélesre tárta az ingatlanfejlesztők előtt a XII. kerületi hegyvidék kapuját

azzal, hogy több építési övezet helyszínén a korábbi (jellemzően egészségügyi intézményi) funkció mellett lehetővé tették lakófunkció kialakítását is. Amint arra Vadász Gábor alpolgármester is utalt, itt is ez a helyzet.

Az épület már 2017-ben az elővédelmi jegyzékbe került (amelynek nyomán a felülvizsgálat eredményeként helyi védelmet kaphatott volna), de az eljárás nem indult el, semmilyen érdemi lépést nem tett az előző kerületvezetés. Ettől függetlenül azonban már most ugyanolyan szigorú alakítási szabályok vonatkoznak rá, mintha védettség alatt állna.

A polgármestert az ingatlan területére nem engedték be. Kovács Gergely szerint azonban a bontás jogszerűtlen. Mint írja:

A kormányhivatal bevonásával mindent megteszünk, hogy a bontást állítsák le. Ha ezt nem sikerül elérni, akkor változtatási tilalom alkalmazásával legalább az újabb lakópark megépülését meg fogjuk akadályozni.

Az egykori Preisich Szanatórium 1994-től az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) részlegeként Pszichoterápiás osztályként működött. Az OPNI 2007-es bezárása után a létesítmény a Szent István Kórház kihelyezett osztálya lett, de 2009-től teljesen üresen áll. A Szilassy út 6b-nél lévő kastélyszerű épület 20 év óta érintetlen, ebből következően rendkívül leromlott állapotú. Az állam 2017-ben a telket az épülettel együtt elárverezte. A több tulajdonos kezén is megforduló ingatlan 2023-ben került Tündérhegy 2023 Kft.-hez, amely mögött a Hearts Vagyonkezelő Alapítvány, illetve a HoldOn Investment Kft. áll. A Hearts a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egykori vezérigazgatójának, Szivek Norbertnek a családi vagyonkezelője.

Markolózás

A helyszínen a bontó markoló ma is dolgozott, és nem óvatoskodott az épület tetejét fedő palatetővel sem. Az azbesztpala ugyanakkor veszélyes hulladéknak minősül, így bontására és szállítására is különleges szabályok vonatkoznak. A Vadász Gábornak a környéken élő lakók meg is fogalmazták félelmeiket a súlyosan egészségkárosító azbesztpala bontása miatt. Ez egyébként a bontást végzők számára is komoly veszélyt jelenthet. A munkavédelmi hiányosságokra utal, hogy – a helyszínen lévő szomszédok elmondása szerint – egy munkás csütörtökön balesetet szenvedett, őt mentő vitte el.

A saját érdekei érvényesülése érdekében a tulajdonos júliusban kérelmet nyújtott be az önkormányzathoz, ebben pedig az értékvizsgálati eljárás megszüntetését kérte.

Az előző városvezetés regnálása alatt ekkor keletkezett egy műemléki szakértői vélemény is, amely kimondta, hogy az épület nem érdemes védelemre. Ez alapján terveztették meg a tulajdonosok a két luxus-lakóingatlant. A hivatal munkatársai ugyanakkor a beruházót tájékoztatták arról, hogy az értékvizsgálati eljárás megszüntetéséről csak az önkormányzat szakbizottsága dönthet, ilyen határozat azonban nem született.

A környéken élő egyik szomszéd az Indexnek azt mondta, azzal, hogy a tulajdonos az állagmegóvás helyett ennyire hagyta lepusztulni az épületet, egyértelműen arra utal, az volt a cél, hogy mielőbb bontandó állapotúvá váljon.

Az eset kapcsán megkerestük az építésügyekben illetékes Fővárosi Kormányhivatalt a bontás jogszerűségének vagy jogszerűtlenségének megállapítását kérve. Lapunkkal cikkünk megjelenése után azt közölték, hogy

Az érintett ingatlan jelenlegi védettsége szerint értékvizsgálati folyamat alatt áll, amelyre a helyi településképi rendelet alapján a kerületi helyi védett értékekre vonatkozó településképi követelményeket kell alkalmazni, ezért a villa épület jogszerű bontása az építésügyi hatóság engedélye birtokában végezhető.

Az építésügyi hatóság a mai napon hatósági ellenőrzés keretében helyszíni szemlét tartott, amelyen a bontási engedély hiánya okán a szabálytalan kivitelezési tevékenységet azonnali hatállyal leállította.

Péntek délután leállíttatták az épület bontási munkálatait

Kovács Gergely, a XII. kerület nemrég hivatalba lépett kutyapártos polgármestere péntek délután Facebook-oldalán ezt megerősítve azt írta, ma délután leállíttatták a Tündérhegyi Pszichiátria épületének bontási munkálatait, illetve kötelezték a tulajdonost az általa okozott életveszélyes állapot elhárítására. Hozzátette: 

Az önkormányzat pedig a védett épület helyreállítására fogja ezután kötelezni a céget, mert a látszat ellenére, vannak még törvények az országban.

A polgármester szerint talán tanulnak annyit a történtekből az ingatlanbefektetők, hogy a XII. kerületben mostantól be kell tartani a szabályokat és az új vezetés nem a befektetők, hanem a kerület lakosainak az érdekeit fogja nézni.

(Borítókép: Ambrus Balázs / Index)

Rovatok