Index Vakbarát Hírportál

Döntött a bíróság a tomajmonostori gyermekhalál ügyében

2024. október 16., szerda 16:42

Jogerős ítélet született a 4 éves kislány halálát okozó buszsofőr ügyében. A férfit két év felfüggesztett fogházbüntetésre, az autóbusz-vezetéstől öt év eltiltásra és 450 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A Szolnoki Törvényszék másod fokban eljáró bírói tanácsa foglalkozás körében elkövetett hanyag, gondatlan veszélyeztetés vétségében találta bűnösnek a halált okozó buszsofőrt.

A jogerősen megállapított tényállás szerint az 59 éves vádlott, 2022. június 7-én kiskorú gyermekeket szállított Tiszaderzsről Tomajmonostorára egy 17 személyes kisbuszban. Feladata végeztével azonban a járművet nem a kellő alapossággal vizsgálta át, ezért nem vette észre, hogy az utastérben bent maradt egy 4 éves kislány.

A gyermek órákra bent rekedt a tűző napon csukott ajtókkal és ablakokkal leparkolt buszban, melyben egy idő után levegőtlen forróság uralkodott. A gyereket még aznap kórházba szállították, azonban olyan súlyos egészségkárosodást szenvedett, hogy három nappal később életét veszítette.

A dr. Víghné dr. Tigyi Anikó által vezetett bírói tanács kisebb pontosításokkal helyben hagyta a januári tárgyalás végén meghozott elsőfokú ítéletet. Az ítélet szerint a férfit jogerősen is két év – öt év időtartamra – felfüggesztett fogházbüntetésre (annak végrehajtása esetén a büntetés kétharmadnyi kitöltésekor feltételesen szabadulhat), az autóbusz-vezetéstől öt év eltiltásra és 450 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, valamint a közel egymillió forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte.

A szoljon.hu hozzátette, hogy a kislányt elveszítő család tragédiáját tovább súlyosbította az, hogy a gyermek édesapja nemrégiben elhunyt, és egy nappal a jogerős ítélet meghozatala előtt temették el.

Rovatok