Index Vakbarát Hírportál

Kunhalmi Ágnes arról, ha nem lesz összefogás: „Tudja, mi lesz? Fidesz lesz!”

2024. január 31., szerda 16:36

Lát még esélyt az ellenzéki összefogásra, nem adja fel, gyűjtik az aláírásokat a közös önkormányzati és európai parlamenti indulásért – minderről Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A napokban tisztújító küldöttgyűlést tartott a Momentum, amely ismét elnöknek választotta Donáth Anna európai parlamenti képviselőt, aki a döntést követően beszédet tartott. Többek között kijelentette: nem mindegy, hogy milyen minőségű és összetételű ellenzék áll szemben a kormánnyal, önkormányzati szinten sem. „Arra kérjük a felhatalmazást, hogy megszervezhessük a NER leváltására alkalmas, legalkalmasabb ellenzéket. Nem bízhatjuk ezt a feladatot a 2010 előtti világ árnyaira” – fogalmazott Donáth Anna.

Donáth Anna ne kövesse Orbán Viktort

Az ATV műsorában reagálva Kunhalmi Ágnes azt mondta: Donáth Anna nagyon sokat beszél arról, hogy politikailag és emberileg meg kell haladni azt, amit Orbán Viktor csinál.

Orbán Viktor megosztja a magyar társadalmat, egymásnak ugraszt társadalmi csoportokat, kirekeszt a nemzetből nagyon sokakat. Senki – Donáth Anna sem követheti azt politikát, amit Orbán Viktor. Nem oszthatja tovább a magyar társadalmat

– hangsúlyozta az MSZP társelnöke. Helytelenítette, hogy a momentumos politikus 2010 előtti árnyakról” beszélt.

Az Egyenes beszédben kitértek arra is, hogy a Momentum nem támogatja a közös ellenzéki listát a fővárosban, a momentumos Bedő Dávid ugyanakkor megemlített egy kétlistás lehetőséget (lenne egy liberális zöldlista és egy szociáldemokrata lista). Ezt a verziót Karácsony Gergely főpolgármester és a pártja, a Párbeszéd – Zöldek is határozottan elutasította. Szintén az ATV-ben Karácsony Gergely hangsúlyozta: „Az ellenzéki szavazók összefogást akarnak, bárki bármit mond, ez így van”.

Az ATV műsorvezetőjének kérdésére, hogy most akkor mi lesz, hány lista lesz, Kunhalmi Ágnes kijelentette:

Tudja, mi lesz? Fidesz lesz! Ez a baj.

Az MSZP társelnöke szerint ha csak egy párt kimarad az összefogásból, az a Fidesznek közgyűlési többséget hozhat, és ha nem lesz a főpolgármesternek többsége, akkor lényegében nem tudja majd vezetni a várost.

Megmerevedtek az álláspontok?

A szocialista párt nemrégiben aláírásgyűjtést indított: március 15-ig százezer támogató aláírását szeretnék összegyűjteni az ellenzéki pártok közös indulása érdekében (az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon is). Az MSZP szerint a közös indulás egybevág az ellenzéki választók akaratával.

A Párbeszéd-frakció országgyűlési képviselője, Mellár Tamás támogatja az MSZP aláírásgyűjtését.

Nem is értem, hogy miért gondolják azt az ellenzéki pártok, hogy jó stratégia, alternatíva lenne a külön indulás, mert így ajándékba adják ezeket a helyeket a Fidesznek

– fogalmazott Mellár Tamás az MSZP Facebook-oldalán megjelent videóban.

Trencsényi László, a Hálózat a Tanszabadságért alapítója is az MSZP kezdeményezése mellé állt.

Minden porcikámmal, érzelmeimmel és tudatommal támogatom a Magyar Szocialista Párt azon kezdeményezését, hogy a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választásokon a demokratikus pártok, a demokratikus magyar társadalmat, a szabadságot vágyó pártok együtt, közös listán induljanak, a győzelem esélyével

– mondta el Trencsényi László egy videóban Kuhnalmi Ágnes kérdésére válaszolva.

Megkérdeztük az ellenzéki pártokat, hogy mi az álláspontjuk az MSZP aláírásgyűjtésével kapcsolatban, támogatják-e, illetve ha nem, akkor miért nem. A Demokratikus Koalíció, a Jobbik és a Momentum cikkünk megjelenéséig nem válaszolt (bár utóbbi álláspontja teljesen világos, a Jobbik pedig már egy ideje külön utakon jár, saját főpolgármester-jelöltet neveztek meg Brenner Koloman személyében).

Az LMP csak röviden válaszolt:

Sok sikert kívánunk a szocialista pártnak, nem tartjuk az LMP szempontjából relevánsnak a kezdeményezést.

A Párbeszéd – Zöldek közölte: nyitottak minden olyan felvetésre és együttműködésre, amelynek célja a többségi választói akarat érvényre juttatása Budapesten.

A közös listát támogatják, „mint minden olyan megoldást, amely elvezet a Fidesz legyőzéséhez”.

Az Index az ellenzék fővárosi listaállítási dilemmáival kapcsolatban (egy lista vs. két lista) Závecz Tibort, a Závecz Research alapító-ügyvezetőjét kérdezte. Závecz azt mondta: matematikailag nehéz megítélni, hogy melyik lenne a jobb vagy rosszabb megoldás, de bármilyen típusú együttműködésnek, összefogásnak mindig van felhajtóereje, ha jól csinálják azt a pártok. „A felhajtóerő olyan választókat is megmozdíthat, akik az aktuális hatalmi konstellációval nincsenek kibékülve, Fidesz-ellenesek, viszont nincs konkrét pártkötődésük az ellenzéki oldalon” – mutatott rá Závecz Tibor.

(Borítókép: Kunhalmi Ágnes. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok