Index Vakbarát Hírportál

Finisben a diákszervezetek közös programja, Karácsony Gergely már jelezte a nyitottságát

2024. március 16., szombat 16:21

A tüntetések fontosak, de a megmozdulásokon túl egy átfogó vízióra is szükség van – véli az a három diákszervezet, amely mintegy fél évvel ezelőtt döntött úgy, hogy az önkormányzati választásokhoz közeledve közös ifjúsági programot alkot. A munka most az utolsó szakaszba lépett, az eddig megtett lépésekről Schermann Fruzsina, az Adom Diákmozgalom elnöke mesélt az Indexnek.

Valamivel több mint egy hónapja startolt el az Egységes Diákfront (EDF), a Fridays For Future (FFF) és az Adom Diákmozgalom blanketta névre keresztelt kezdeményezése, de az ötlet ennél jóval régebbre nyúlik vissza.

A három diákszervezet tavaly ősszel – több tüntetés megszervezése után – jutott arra az elhatározásra, hogy ugyan a figyelemfelhívó akciók fontosak, a valódi változáshoz még valamire szükség van.

„Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha szakértők bevonásával elkészítenénk egy Budapestre szabott ifjúsági programot. Bár van egy elképzelésünk arról, miként lehetne a főváros élhetőbb, szerettük volna a programírásba a diákokat is bevonni, ezért kiegészítésképpen egy felmérést is indítottunk” – mondta az Indexnek Schermann Fruzsina, az Adom Diákmozgalom elnöke, utalva a blanketta.hu weboldalra, ahol egészen március 25-ig bezárólag még elérhető az a kérdőív, amelyben a fiatalok elmondhatják, mennyire elégedettek Budapest kulturális programjaival, közösségi tereivel, városzöldítéssel kapcsolatos terveivel.

Annak ellenére, hogy a kitöltés még nem zárult le, az ifjúsági szervezet vezetőjét arra kértük, vázolja fel, az eddigiek alapján milyen kép kezd kirajzolódni. Válaszában kifejtette: az eredmények azt jelzik, hogy

Amennyiben megvannak a kérdőív végleges eredményei, azokat beillesztik a már korábban elkészített szakmai programba, és a teljes koncepciót március 30-án nagyközönség előtt is bemutatják.

A szervezetek a programot a főpolgármester-jelöltekhez és a polgármesterjelöltekhez is eljuttatják, de több vezetővel már most felvették a kapcsolatot.

„A szakmai anyagunknak lesz egy kerületekre lebontott verziója is. Ha valamelyik politikus nyitott a diákság elképzeléseire, különböző vállalásokat tehet arra vonatkozóan, hogy a saját kerületében miként növelné a zöldterületeket, hogyan hozna létre közösségi tereket, milyen kedvezményeket biztosítana a fiataloknak. Több jelenlegi kerületvezetővel már tárgyaltunk, illetve Karácsony Gergely főpolgármester is jelezte nyitottságát” – emelte ki Schermann Fruzsina, aki úgy véli: a blanketta kitöltését azért nem érdemes kihagyni, mert napjainkban nem sok olyan lehetőség van, ahol a tanulók direktben szólhatnak bele őket érintő ügyekbe, kulcsfontosságú, a mindennapjaikat jelentősen befolyásoló döntésekbe.

„Körülbelül öt percig tart kitölteni, de nagy hatást lehet vele elérni” – egészítette ki.

Nem ez az első újító kezdeményezés

Amellett, hogy Magyarország legnagyobb diákszervezetei rendszeresen részt vesznek az oktatási tüntetések, illetve egyéb kiállások, események szervezésében, már megszokhattuk azt is: időről időre előrukkolnak valamilyen új, a megszokottól eltérő kezdeményezéssel. Ilyen most a blanketta, de télen az üres nemzeti konzultációk összegyűjtésében is közreműködtek, míg tavaly ősszel egy alternatív népszavazást is tartottak az aHang segítségével. Ez utóbbi központi témája az oktatás volt, a válaszok akkor a következőképpen alakultak:

  1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amelyek minden gyermek számára biztosítják a modern, esélyteremtő oktatást?”
    114 494 érvényes szavazat, igen: 99,5 százalék, nem: 0,5 százalék
  2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?”
    114 611 érvényes szavazat, igen: 99,7 százalék, nem 0,3 százalék
  3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az oktatásnak legyen súlya a kormányzati politikában, a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”
    114 664 érvényes szavazat, igen: 99,4 százalék, nem: 0,6 százalék
  4. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50 százalékos béremelést a pedagógusoknak a pedagógushiány növekedésének megfékezése érdekében?”
    114 403 érvényes szavazat, igen: 98,2 százalék, nem: 1,8 százalék (sokan közülük az 50 százalékos emelést is kevesellték)
  5. „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”
    114 629 érvényes szavazat, igen: 99,4, nem: 0,6 százalék
  6. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?”
    114 710 érvényes szavazat, igen: 99,5, nem: 0,5
  7. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor rendőrminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”
    114 181 érvényes szavazat, igen: 99,1, nem: 0,9

Az alternatív népszavazáson közel 115 ezren mondták el a véleményüket.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok