Index Vakbarát Hírportál

Itt az újabb felmérés: Vitézy Dávid támogatottsága közelít Karácsony Gergelyéhez

2024. március 27., szerda 08:32

Két hónap alatt 6 százalékkal nőtt Vitézy Dávid népszerűsége, amivel növelte a fölényét Szentkirályi Alexandrával szemben, a jelenlegi főpolgármesterrel, Karácsony Gergellyel szemben pedig csökkentette lemaradását – derült ki a Pulzus Kutató friss, reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Nemrég a Republikon Intézet is közölt egy felmérést a budapesti főpolgármester-jelöltek támogatottságáról: aszerint Karácsony Gergely 55 százalékos támogatottsággal bírt, Vitézy Dávid 22 százalékon, míg Szentkirályi Alexandra 17 százalékon állt. Az ő közvélemény-kutatásuk ugyanakkor még azelőtt készült, hogy Vitézy bejelentette volna az indulását. 

Ehhez képest a Pulzus Kutató felmérésében – amelyet az intézet az LMP megrendelésére készített, és amelyet a Telex ismertetett – van némi hangsúlyeltolódás. Az ő vizsgálatuk frissebb is, ugyanis az adatokat március 19. és 21. között vették fel, és összesen 500 budapesti választót kérdeztek meg.

A Pulzus szerint most így áll a főpolgármester-jelöltek támogatottsága:

Az ő felmérésükben tehát jóval kisebb különbség mutatkozott Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közt. Mindemellett Karácsony előnye még így is stabilnak mondható. Ezzel együtt a Pulzus Kutató két hónappal ezelőtti felméréséhez képest Vitézy Dávid 6 százalékkal növelni tudta a támogatottságát.

Karácsony Gergely eközben 1 százalékpontot vesztett januárhoz képest, Szentkirályi Alexandra pedig pontosan ugyanolyan eredményt ért el, mint a januári felmérésben megnevezett fideszes főpolgármester-jelölt, Sára Botond, aki jelenleg Budapest főispánja. Ugyanakkor márciusra jelentősen – 8 százalékkal – csökkent azoknak az aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni: Vitézy tehát vélhetően elsősorban ebből a forrásból tudta növelni a támogatottságát.

A Pulzus Kutató januári és márciusi felmérésében rákérdeztek arra is, hogy melyik fővárosi listára szavaznának a választók. E tekintetben a Telex ismertette a márciusi adatokat, és az előző felméréshez képest történt változást is: 

A leginkább szembetűnő különbség az volt, hogy az előző felmérés óta (amely még a kegyelmi ügy kirobbanása előtt készült) csökkent a kormánypártok népszerűsége, miközben az LMP támogatottságát növelte az, hogy Vitézy valóban az ő támogatásukkal jelentette be az indulását (amit egyébként már januárban is lehetett sejteni). 

A számok tükrében jelen állás szerint senkinek nem lenne abszolút többsége a Fővárosi Közgyűlésben, és Karácsony Gergelynek vagy a Kutyapárttal, vagy Vitézy Dáviddal kellene alkukat kötnie a főváros működtetéséhez.

Rovatok