Index Vakbarát Hírportál

Harsányi Levente indulhat a polgármesterségért egy budapesti kerületben

2024. április 5., péntek 18:28 | három hónapja frissítve

Elképzelhető, hogy a Harsányi Levente rádiós műsorvezető is megméreti magát a zuglói önkormányzati választáson – tudta meg a Magyar Narancs. A kerületben több jelölt is pályázhat az ellenzéki szavazók voksaira.

A műsorvezető legutóbb a Kossuth-díjjal kapcsolatban nyilvánult meg közéleti kérdésben, most azonban egészen más kontextusban vetődött fel a neve.

A Magyar Narancs egy hosszú cikkben azt vette számba, kik indulhatnak a polgármester-jelöltségért Zuglóban az idei önkormányzati választáson. Mint írták, ezzel kapcsolatban úgy értesültek, hogy Harsányi Levente „valamilyen konstrukcióban elindul a polgármesteri címért”.

Erről megkérdezték a műsorvezetőt is. Harsányi Levente azt mondta a Magyar Narancsnak, egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarja a hírt, de viccelődve hozzátette,

HA KÉNYELMES A SZÉK, AKKOR ÁTGONDOLJA AZ INDULÁST.

A lap azt is megjegyezte, hogy zuglói forrásaik szerint Harsányi a kormánypártok jelöltje lehetne a kerületben. Ezzel kapcsolatban emlékeztettek arra, hogy a kerületben jelen állás szerint Borbély Ádám lenne a fideszes jelölt, de elképzelhető, hogy őt inkább visszaléptetik, és helyette beállnak a civil jelöltként elindított Harsányi Levente mögé (a műsorvezető egyébként 2022-ben, a 13. számú budapesti választókerületben is a fideszes Szatmáry Kristóf mellett kampányolt). 

Jelöltekből nincs hiány

Arról, hogy kik lehetnek az ellenzéki oldal polgármester-jelöltjei Zuglóban, korábban is írtunk már az Indexen. Azóta kitűzték a zuglói ellenzéki előválasztás időpontját is, amelyre április 11–14. közt kerül sor.

A Magyar Narancs ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a kerületben hagyományosan annyira nagy az ellenzéki fölény, hogy Zuglóban szinte bárkit elindíthatnak. A kerületet jelenleg az MSZP-s Horváth Csaba vezeti, aki a főpolgármesterré avanzsáló Karácsony Gergely után került Zugló élére.

Azonban az utóbbi években Horváth belekeveredett néhány zűrös ügybe, amelyek megkérdőjelezhetik a támogatottságát. Ráadásul az is biztos, hogy ő nem indul el az ellenzéki előválasztáson, arra hivatkozva, hogy hivatalban lévő polgármesterek esetén nincs szükség erre. Néhány napja is az hangzott még el egy sajtótájékoztatón, hogy nyitott kérdés, lesz-e közös ellenzéki jelölt Zuglóban.

Az előválasztáson így csak két jelölt lesz: a Momentum Mozgalom Rózsa András korábbi alpolgármestert indítja, míg a Szikra Mozgalom jelöltje Sudár Orsolya lesz. Mint a Magyar Narancs emlékeztetett, Rózsa András mögött ott áll Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő (aki Horváth párttársát, a gyanús ügyekbe keveredő Tóth Csabát a 2022-es választás előtt már legyőzte ebben a kerületben), miközben Sudár Orsolyát támogatja Jámbor András – aki szintén a Szikra Mozgalom támogatásával szerzett mandátumot az Országgyűlésben –, valamint a jelek szerint Karácsony Gergely is szimpatizál vele (bár a Karácsony mögötti pártok egyelőre nem álltak be mögé).

A fentieken kívül más jelöltek is lehetnek még az ellenzéki oldalon. A Mi Hazánk Mozgalom Czeglédi Jánost indítja a kerületben, valamint a Tóth Csaba nevéhez köthető Összefogás Zuglóért is bejelentette, hogy nyilvántartásba vette őket a választási iroda. Az ő jelöltjük a Magyar Narancs szerint Galba-Deák Ádám lehet, aki 2022-ben egy rövid ideig a Szanyi Tibor nevével fémjelezett ISZOMM párt jelöltje volt.

Frissítés (április 6.):

Cikkünk megjelenése után Borbély Ádám, a Fidesz zuglói polgármesterjelöltje az alábbi levelet juttatta el szerkesztőségünkhöz, amelyet változtatás nélkül közlünk:

A június 9-i önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP zuglói polgármesterjelöltje én leszek, minden más információ ezzel kapcsolatban alaptalan.

Harsányi Levente a baloldalhoz kötődő zuglói parkolási cég arca és médiamegjelenítője, így esetleges indulásáról azokat a gazdasági köröket kell megkérdezni, akik érdekeltek a régi zuglói mutyi világ fennmaradásában.

A zuglói Fideszben azt képviseljük, hogy ennek a korszaknak véget vetünk, és meg fogjuk akadályozni Zugló további kifosztását.

Üdvözlettel,

Borbély Ádám

Rovatok