Index Vakbarát Hírportál

„Hahó, főpolgármester úr!” – ismét összeszólalkozott Vitézy Dávid és Karácsony Gergely

2024. április 21., vasárnap 10:32

Karácsony Gergely főpolgármester egy videóban arról beszélt, hogy Vitézy Dávid programja csupán ígéret, hiszen a múltban is sok projektje nem valósult meg. Vitézy Dávid válaszában pártpolitikai csatározással vádolta meg a főpolgármestert, és számonkérte Karácsony Gergely 2019-ben tett vállalásait.

Újabb csörte alakult ki Karácsony Gergely főpolgármester és Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt között, miután ismét a virtuális térben kerültek konfliktusba.

Először Karácsony Gergely töltött fel egy rövid videót a Facebookra és az Instagramra még szombaton, amiben, ahogy fogalmaz, néhány szót ejt Vitézy Dávid hitelességéről az általa csak ígéretcunaminak nevezett programját illetően.

Szentkirályi Alexandra után a Fidesz másik jelöltje, Vitézy Dávid is megfogalmazta a választási ígéreteit, és nekünk minden okunk megvan arra, hogy ezeket komolyan vegyük, hiszen az elmúlt bő tíz évben, amit végig Orbán Viktornak köszönhetően felelős pozíciókban töltött, minden vállalását teljesítette

– fogalmazott a főpolgármester, aki ezután olyan terveket hozott fel, amiket Vitézy Dávid még a BKK élén vagy államtitkárként ígért meg, ám végül a főpolgármester szerint nem valósultak meg.

Karácsony Gergely példaként többek között az elektronikus jegyrendszert említette, ami 10 milliárd forintos veszteséget hozott; az eddig még meg nem épült, és lehet, hogy vidékre költöző Közlekedési Múzeumot, avagy a Diákvárost, mielőtt a videó úgy érne véget, hogy miközben tovább sorolja a további meg nem valósult projekteket, a hang egyre elhalkul, a kamera pedig elkezd távolodni.

Vitézy Dávid részéről vasárnap érkezett válasz, aki nem videóban, hanem egy hosszabb bejegyzésben reagált a Karácsony Gergely által felvetett kritikára. Vitézy Dávid azzal kezdte bejegyzését, hogy „Karácsony Gergely saját program híján az enyémet zsűrizi”, miközben szerinte olyan dolgokat kér rajta számon, amiket a kormány és Lázár János építési és közlekedési felelős miniszter állított le a 2022-es választások után.

Hahó, főpolgármester úr!
Pont az ilyen odamondogatások, egymásra mutogatás, és a kormányzat Budapest-ellenes politikája miatt indulok ezen a választáson

– folytatta Vitézy Dávid, aki ezután felsorolta, hogy épp az ilyen leállított projektek folytatására kér felhatalmazást a budapestiektől, amit szerinte „Lázár János budapesti projekt-halállistája és a fővárosi vezetés mindenre nemet mondó politikája együtt ellehetetlenített”, majd hozzáteszi:

Pont a legfontosabb üzenetemet támasztod alá a reakcióddal: pártpolitikai csatatér helyett valódi városfejlesztésre van szükség Budapesten!

Ezután Karácsony Gergelyt azzal vádolta meg, hogy a 2019-es kampánya idején tett 135 ígéretéből 93 nem teljesült teljes egészében ebben a ciklusban, és hogy a főváros kivéreztetésével és csődjével maga a főpolgármester „riogatott”, és erre hivatkozva nem teljesítette sok programpontját, miközben szerinte lett volna erre forrás. Vitézy Dávid bejegyzését azzal zárja, hogy „a városháza udvarán magányosan felvett odamondogatós videók helyett tényleg itt az ideje egy élő főpolgármester-jelölti vitának.”

Karácsony Gergely korábban a vitát ahhoz kötötte, hogyha kiderül, Szentkirályi Alexandra korábbi kormányszóvivő vagy Vitézy Dávid a Fidesz–KDNP valódi jelöltje, mivel szerinte egyikük a választás előtt biztosan vissza fog lépni a másik javára; míg Szentkirályi csak abban az esetben állna vitára, ha azon Karácsony helyett Gyurcsány Ferenc venne részt, mivel szerinte a főpolgármestert valójában a Demokratikus Koalíció elnöke irányítja.

Magyarországon június 9-én tartanak egy időben önkormányzati és európai parlamenti választásokat. Budapesten valószínűleg öt főpolgármester-jelölt közül választhatnak majd a jelöltek, amennyiben mindenki össze tudja gyűjteni az induláshoz szükséges ötezer aláírást – az első napon Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy neki ezt a számot már sikerült teljesítenie.

A három legesélyesebb jelöltet, Karácsony Gergelyt, Vitézy Dávidot és  Szentkirályi Alexandrát a Budapestet érintő legégetőbb kérdésekről és az erre tett ígéretükről ebben a cikkünkben kérdeztük, míg programjaikról és ígéreteikről bővebben itt írtunk.

Rovatok