Index Vakbarát Hírportál

Előválasztás ide vagy oda, a DK ráindul Kovács Gergelyékre a Hegyvidéken

2024. április 22., hétfő 11:36

A XII. kerületben a Fideszt leváltani készülő ellenzéki oldalon a DK és egy volt szocialista képviselő is újraosztaná a lapokat. A kavarás nagyon nem tetszik az előválasztáson győztes Kutyapártnak.

„És sikerült! Az Élő Norbert-féle hegyvidéki DK bejelentette a jelöltjeit az összes olyan egyéni választókörzetben, ahol kutyapártos jelölt indul. Külön figyeltek rá, hogy egyértelművé tegyék, az akció az ellen a csapat ellen irányul, aki megnyerte az előválasztást, hiszen a Momentumnak jutó két körzetben nem állítanak jelöltet” – emlékeztetett posztjában a XII. kerületi Kutyapárt.

A Hegyvidéken április 8. és 14. között tartottak előválasztást, ahol a Demokratikus Koalíció a Momentum (harmadik helyen végző) jelöltjét, Farkas Csabát támogatta a szavazólapok tanúsága szerint. Az előválasztási megállapodás szerint a győztes jelölt jelölőszervezete 2+6 egyéni választókerületben nevezheti meg az ott induló jelöltet, akiket aztán az előválasztáson induló pártok és civil szervezet közösen támogat a kampányban. Miután az előválasztást Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke nyerte, a paktum szerint a testületi többséget biztosítani hivatott nyolc körzet az ő pártjáé.

Ezt az egyezséget rúgta most fel a DK arra hivatkozva, „hogy nem tudták, miről szól az előválasztás, amin az egyik jelölt mellett a logójuk is szerepelt”.

A DK valóban nem ült ott az előválasztási szabályok kialakításáról tárgyalók asztalánál, csak a Momentum. Hajnal Miklósék viszont nem vállaltak felelősséget a támogatóikért. Élő Norbertet egyébként hívták, hogy vegyen részt az előválasztáson, de ezen nem akarta még megméretni magát.

A XII. kerületben 12 egyéni választókörzet van, az ellenzéki pártok még az előválasztás előtt leosztották ezeket maguk között. Akkor a Kutyapártnak két körzet jutott, de most – az előválasztási megállapodásra hivatkozva – nyolc körzetre formálnak igényt.

A Fideszt leváltani készülő ellenzéki oldalon nem a DK kavar egyedül. Az önkormányzat képviselő-testületében hosszú ideig MSZP-s helyet foglaló Vincze Géza, aki 5 éve az ellenzék közös listájáról került be az önkormányzatba (nemrég azonban elhagyta a szocialista pártot), szintén el kíván indulni a polgármesteri tisztségért, méghozzá a Szolidaritás Mozgalom, egy erzsébetvárosi és egy pesterzsébeti civil szervezet közös jelöltjeként. Vincze a Fideszt és az összes többi pártot arra szólította fel, hogy adják fel az „értelmetlen küzdelmet a civilekkel”, és lépjenek vissza az ő javára.

A Kutyapárt erre úgy reagált: „Kíváncsian várjuk, milyen programmal készül a VII. és a XX. kerület lakosai számára, amiket majd megvalósítani tervez XII. kerületi polgármesterként, milyen fejlesztéseket tervez Erzsébetvárosban a hegyvidéki költségvetésből.”

A június 9-ei önkormányzati választáson a két legesélyesebb jelölt Fonti Krisztina, a Fidesz, valamint Kovács Gergely, az MKKP polgármesterjelöltje.

Rovatok