Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid cáfol, nem lépne vissza az főpolgármesteri címért való indulástól

2024. május 28., kedd 07:27

Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje az ATV Egyenes Beszéd című műsorában cáfolta a csatorna azon információját, miszerint visszalépne az indulástól. Elmondása szerint azért indult el, hogy megnyerje a választást, mert azt gondolja, hogy jobban tudná vezetni Budapestet, mint Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester.

Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje Rónai Egon vendége volt az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfő este, amelyben többek között élesen kritizálta Karácsony Gergely főpolgármestert, de Lázár Jánosról és Szentkirályi Alexandra esetleges visszalépéséről is beszélt.

Vitézy Dávid elmondta: csalódott Karácsony Gergelyben, mert szerinte a főváros lényegesen kevesebbet költött útfelújításokra, mint korábban, és úgy látja, hogy a főpolgármester sok olyan ígéretet tett, amit teljesíteni lehetett volna.

Én nem azt kérem számon Karácsony Gergely, hogy miért nem épített új metrót. Nyilvánvaló, hogy ezt a kormány nélkül ő nem tudja megtenni, vagy az uniós pénzek nélkül, de azt, hogy kis dolgokba se tudott előrelépni, azt igenis

– fogalmazott az LMP főpolgármester-jelöltje, aki arra is kitért, hogy Szentkirályi Alexandra és Karácsony Gergely is „inspirálódott” Vitézy programjából, amelynek örül. 

Mint mondta, azért indult el, hogy megnyerje ezt a választást, mert azt gondolja, jobban tudná vezetni Budapestet.

„Hogyha ezzel a kampánnyal el tudtam azt érni, hogy ezekben az ügyekben érdemben előrelépjünk, én annak örülök, és ezért is csináltam, hogy érdemi dolgokról legyen szó. Azért nézze meg, hogy a budapesti közösségi közlekedésben a rendészeti, közbiztonsági viszonyokról alig volt szó a budapesti közéletben” – magyarázta Vitézy Dávid.

A BKK rendészettel kapcsolatos javaslatáról elmondta, úgy képzeli, hogy egy olyan önkormányzati rendészeti szolgálatot hozzanak létre, aminek vannak önkormányzati rendészeti jogkörei, tehát hatósági jogkörei, és amelynek a munkatársai bent ülnek a BKK kék lámpás autóiban.

„Tehát akár a villamosvezető, hogyha odamennek az utasok szólni, hogy itt a női utasok nem érzik magukat biztonságban, akkor tud jelzést adni, akár az utasok a Budapestgo applikációban tudnak segítséget kérni, és akkor a BKK-nak ezek az autói ma is elég gyorsan ki tudnak szállni egy helyszínre, oda tudnak menni és tudnak intézkedni. De ma nem ülnek benne rendészek” – mondta Vitézy Dávid.

A beszélgetésben szóba került Lázár János, az építési és közlekedési miniszter, aki Vitézy szerint „a vastag filctollával lehúzta” a HÉV-ek felújítását, de a budapesti kórházi állapotok javítása érdekében sem történik semmi. A főpolgármester-jelölt büszke rá, hogy elindult a Déli körvasút, és a HÉV-ek tervei és mind építésre készen állnak, de azt nem látta előre, hogy „jön Lázár János, és leállít mindent”.

Korábban az ATV saját értesülésére hivatkozva azt állította, hogy a szombati Békemenetig eldől, visszalép-e Szentkirályi Alexandra a főpolgármester-jelöltségtől.  A Fidesz–KDNP jelöltje az Index kérdésére világossá tette: hírlapi kacsáról van szó. Ezzel kapcsolatban Vitézy Dávid az ATV-nek azt mondta, nem egyeztet senkivel a kormányzat és a Fidesz döntéshozó köreiből, nem is tart velük kapcsolatot. „Fogalmam sincs, hogy mit és miért csinálnak” – tette hozzá.

A választások egyik legkeményebb csatáját vívják Budapest vezetéséért

A közelgő önkormányzati választáson az egyik legkeményebb csata a főpolgármesteri címért zajlik majd. A június 9-i voksoláson induló jelölteket emiatt arra kértük, mondják el az Index olvasóinak, miért tartják magukat a legalkalmasabb személynek Budapest vezetésére, hogyan látják a főváros jelenlegi helyzetét, és megválasztásuk esetén milyen tervekhez kérik a választópolgárok felhatalmazását. 

Sorozatunk első, keddi részében Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP jelöltje beszélt fővárosi terveiről, szerdán Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje ismertette Budapesttel kapcsolatos elképzeléseit. Csütörtökön Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje osztotta meg terveit az Index olvasóival, végül Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd – Zöldek, a DK és az MSZP közös jelöltje osztotta meg lapunkkal az elképzeléseit.

Rovatok