Index Vakbarát Hírportál

Lezárult a szavazás, bőven 50 százalék feletti a részvételi arány

2024. június 9., vasárnap 17:47 | aznap frissítve

Közzétette a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a 18:30-as részvételi adatokat. Az összesítés szerint ez idáig a választópolgárok 56,09 százaléka adta le voksát, az urnákat 19 órakor lezárták.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 18:30-ig a szavazásra jogosultak 56,09 százaléka, 4 416 794 választópolgár járult az urnákhoz.

Az NVI 20 óra körül közli az első részeredményeket.

17 órakor már 50 százalék felett járt az arány

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap 17 óráig a szavazásra jogosultak 50,69 százaléka, 3 991 444 választópolgár adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A 2019-es önkormányzati választáson 17 óráig a jogosultak 42,69 százaléka adta le voksát, az európai parlamenti választáson szintén 2019-ben 37,06 százalék.

Vas vármegye a legaktívabb

A vármegyék közül 18:30-ig Vasban a legmagasabb a részvétel, a jogosultak 61,56 százaléka járult az urnákhoz. 

A legalacsonyabb részvételi adat Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéé, 52,41 százalékkal. Budapesten 57,56 százalék a 18:30-as részvételi arány.

Kinek kedvez?

A taktikaiszavazas.hu a 15 órás részvételi adatok alapján arra számít, hogy 55,5 százalék körül alakulhat a végső részvételi arány. Az európai parlamenti bejutási küszöb így 216 ezer szavazat lehet.

Megjegyezték, hogy a szavazók száma nagyon kiegyenlített a településtípusok szerint, „ebből az következik, hogy a Fidesz valamennyi tartalékot hozhatott a kistelepüléses szavazóiból, így közel lesz a 2 millió szavazóhoz”.

A becsült végső mandátumarány:

A 15 órai adatokat Nagy Attila Tibor politikai elemzővel értékeltük.

Este 7-ig lehet szavazni

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet az ország 10 119 szavazókörében reggel 6 és este 7 óra között.

A vasárnapi választásokon nem érvényes az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le. A szavazólapot tilos előre lebélyegezni, azt csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz „érvényesítheti” a bizottság egyik tagja.

Mikor lesz eredmény?

A szavazólapok feldolgozottságának függvényében várhatóan vasárnap este 8 órától kezdi meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a helyi önkormányzati választás eredményeinek közlését – írja az MTI. A szavazatszámláló bizottságok először a polgármester-választások szavazólapjait számolják össze.

A vasárnapi választások előzetes eredményeit a www.valasztas.hu oldalon folyamatosan teszik közzé, de a nagy adathalmaz miatt az adatösszesítést végző háttérendszerből történő adatátadás időpontja és a tényleges megjelenés között várhatóan 10-15 perc telik el.

A szavazatszámláló bizottságok először a polgármester-választás szavazólapjait számlálják meg, ezt a képviselő-testületi tagokra leadott szavazatok követik, majd Budapesten a főpolgármester-választás szavazólapjai. Ezután számlálják össze a vármegyei közgyűlésekre (Budapesten a Fővárosi Közgyűlésre) leadott szavazatokat, végül az európai parlamenti (EP-) választás szavazólapjai következnek.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok összeszámlálásának eredményét haladéktalanul továbbítja a helyi választási irodához, amely rögzíti azokat az informatikai rendszerben. Így tehát először a polgármester-választások eredményei kerülnek fel az NVI internetes tájékoztató oldalára, a www.valasztas.hu-ra.

A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálása után megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki.

Az EP-választás eredményeinek közlésével az NVI-nek azonban meg kell várnia, hogy Olaszországban este 11 órakor befejeződjön a szavazás.

Június 9. történelmi nap, hiszen első alkalommal tartják egy időben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. Kövesse az eseményeket az Index percről percre tudósításában. Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várjuk önöket!

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok