Index Vakbarát Hírportál

BKV-sztrájk lehet karácsonykor

2010.11.26. 07:42 Módosítva: 2010.11.26. 07:44

A Népszabadság szerint könnyen lehet, hogy karácsonykor leáll a tömegközlekedés Budapesten. A BKV dolgozói ugyanis a sztrájktól se riadnak vissza, ha a társaság adós marad éves bérük maradványrészének kifizetésével.

Bár a kormány megígérte, a 12,5 milliárd forintos állami támogatás még mindig nem érkezett meg a BKV számlájára. Az ötmilliárd forint értékű állami bankgarancia híján a bankhitelt sem tudja lehívni a közlekedési vállalat, habár a pénzintézettel már megállapodott a folyósításban.

Az állami segélycsomag részeként várt 7,5 milliárd forint készpénz pedig különösen hiányzik, mivel ennek hiányában lassan a dolgozóknak sem tud fizetni a cég. Decemberben még csak a bértömegmaradvánnyal marad adós, januárban viszont a bérekre sem futja.

A BKV Zrt. a lap kérdésére közölte, hogy a kormányzati támogatás átutalásáról jelenleg is folynak az egyeztetések. A cég bízik abban, hogy az összeg november 30-ig megérkezik. A vállalat egyébként nem tartja indokoltnak a sztrájkhelyzetet, hiszen a bérmegállapodás szerinti pénzmaradvány elosztásáról – a korábbi évekhez hasonlóan – tárgyalnak az érdekképviseletekkel, és bíznak a megegyezésben.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke azt mondta, már nem hisznek az ígéreteknek.

"Tizenkét ezer dühös ember vár a jogos jussára. Az eddigiekből is jól látszik, hogy ez a kormány csak a nyomásgyakorlásból ért" – teszi hozzá.



Rovatok