Index Vakbarát Hírportál

Bosszút sejtenek a VII. kerületi iskolabezárás mögött

2011.04.26. 14:16

Derült égből villámcsapásként érte a VII. kerületi Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium vezetését az az április 20-án érkezett levél, amelyben az önkormányzat bejelentette, két hónap múlva megszünteti a 400 fős iskolát. A kerület erről a szándékáról korábban nem tájékoztatott senkit, pedig a felvételi időszak épp a hetekben zárult le jelentős túljelentkezéssel. A tanárok szerint a jól menő, alig három éve felújított iskola bezárása egyszerű bosszú azért, mert az iskolavezetés jó kapcsolatokat ápolt az előző önkormányzati vezetéssel.

Erzsébetvárosban véget kell érjen az a korszak, amikor a városvezetés alattvalónak tekinti az ott lakókat, mi partneri viszonyt szeretnénk kialakítani, olyan Erzsébetvárost szeretnénk, ahol az emberek véleményét figyelembe veszik – hangoztatta 2010-es megválasztásakor a VII. kerület fideszes polgármestere. A fél éve elhangzott City Tv-s interjúban Vattamány Zsolt éppen az erzsébetvárosi oktatási rendszerről beszélve tett ígéretet a széleskörű együttműködésre, kedden mégis szülői tiltakozó akcióval kell szembenéznie.

A Rottenbiller utcai Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium szülői munkaközössége a Facebookon hirdetett tiltakozó akciót kedd délutánra, miután néhány napja kiderült: az elmúlt években folyamatosan javuló megítélésű iskolának már csak két hónapja van hátra.

A polgármesteri hivatal április 20-án értesítette az iskolát a megszüntetési tervekről. Az Index információi szerint az átalakítási tervek négy iskolát érintenek, de a kerületi iskolák közül csak a Janikovszky szűnik meg. A diákok nagy részét a kevésbé jónevű Hernád utcai Baross Gábor Általános iskola veszi át. A megszüntetést július elsejére datálta az értesítő, bár a végeleges döntést az önkormányzat május 20-i ülésén kell kimondani a képviselőtestületnek.

„Zsigerből érzi mindenki, hogy ezzel az intézkedéssel nagyon súlyosan beletaposnának több ezer ember méltóságába, több ezer ember és gyermek jogait, érdekeit sértenék, és egy jól működő oktatási intézmény bezárásával veszélyeztetnék a gyermekek minőségi oktatásához, és neveléséhez való hozzáférését és a gyermekek mindenekfelett álló érdekeit, jogait!” – írták a szülői demonstráció rendezői, akik szerint az önkormányzat büszke lehetne a jelenlegi iskolavezetés eddigi teljesítményére, amivel az elmúlt tíz évben egy a szakmai szervezetek és a szülők által is elismert intézményt hozott létre a kerületben.

"Több iskolát megnéztük, hosszas keresgélés után végül a Janikovszky mellett döntöttünk. A múlt héten be is iratkoztunk, néhány nappal ezelőtt azonban kaptunk egy levelet, hogy az iskolát bezárják. Hogy lehet ilyet megtenni? Most mit csináljunk, kezdjük előről a keresést?" - mondta az Indexnek egy felháborodott szülő. A hetekben zárult felvételi időszakban még nem volt nyilvános a megszüntetésről szóló polgármesteri határozat. Túljelentkezés miatt a beiskolázott 50 elsős mellett még sok gyermeket el is kellett küldenie a Janikovszky általános iskolai részének, annak ellenére, hogy a 65 fővel működő gimnáziumi részt már korábban fokozatos leépítésre ítélte a fenntartó.

Hirtelen jött tervről tanúskodik, hogy az önkormányzat márciusban még iskolaigazgató választást írt ki április 29-re a megüresedő poszt betöltésére, miután az eddigi igazgatónő mandátuma lejárt. A tantestület több tagja az Indexnek azt mondta: a jelekből számukra egyértelműen politikai háttere van a megszüntető javaslatnak. A kerületben közismert volt, hogy az iskola régebben jó kapcsolatokat ápolt az ingatlanpanamák miatt letartóztatott Hunvald Györggyel és Gál Györggyel. Gál egyik gyereke az iskola tanulója is volt. A tantestületben terjedő másik magyarázat szerint a Janikovszky épületére a Hernád utcában székelő, Pálffy István KDNP-s országgyűlési képviselő kurátorsága alatt működő Facultas Középiskola vetett szemet, és a jó kapcsolatokra való tekintettel törekvésüket támogatta az önkormányzat. (Pálffy a cikk megjelenése után jelezte, a KDNP-frakció honlapján eddig szerepeltetett életrajza "hibás" volt. A hibát korrigálta, így már nem a Facultas kurátora.)

Juhász Gábor alpolgármester az Indexnek azt mondta, nincs szó politikai bosszúról, csupán a 15 éve tartó gyerekszámcsökkenés miatt kellett megkezdeni a kerületi intézményrendszer átalakítását. Az alpolgármester szerint még rengeteg egyeztetés hátra van a végeleges döntésig, de azt elismerte, hogy az értesítő július elsejei határidőt szabott az iskolának.

Juhász Gábor elmondta, hogy egy hatástanulmány alapján „a lehető legfájdalommentesebben”  próbálják levezényelni az átszervezést. Ez azt jelenti, hogy a tanulócsoportok egyben kerülnek majd át a Hernád utcai iskolába. Arra kérdésre, hogy miért pont a kerület egyik legjobb renoménak örvendő öko- és drámapedagógiai programmal működő iskoláját zárják be, úgy, hogy még a nevet sem viszik tovább, az alpolgármester azt mondta: a Hernád utcai iskolában a sporttagozat lehet vonzó a fiataloknak. Arra az esetre, ha mégsem elég a vonzerő a frissen felvett elsősök szüleinek, az önkormányzat lehetővé teszi, hogy más kerületi iskolába írassák át gyermeküket.

Az alpolgármester egyelőre nem kívánta elárulni, melyik oktatási intézmény kerül a Janikovszky alig néhány éve felújított, ökokerttel rendelkező épületébe, mint mondta, nincs felhatalmazása erre az érintett iskolától. Juhász Gábor viszont állította, hogy nem az ingatlan volt a motorja az átszervezésnek, az épület iránt érdeklődő oktatási intézmény csupán menetközben jelentkezett a megüresedő ingatlan hasznosítására.



Rovatok