Index Vakbarát Hírportál

Pusztulnak a kiskörúti kockafák

2011.08.31. 14:51

Bár még át sem adták, már pusztulnak az uniós támogatásból felújított Károly körút kocka alakú díszfáinak levelei, állapították meg a projekt hivatalos átadása előtt nem sokkal a Budapesti Közlekedési Központ szakemberei. Az ok: a fákat későn ültették. Kár nincs, mert a kivitelező ingyen kicseréli a növényeket októberben.

Még át sem adták hivatalosan a Budapest Szíve projekt keretében felújított Károly körutat - a hivatalos átadás szeptember 2-án lesz -, már cserélni kell a kiskörút fő díszítőelemeinek számító kockafákból ötöt. A felújítást a Budapesti Közlekedési Központ felügyelte, ezért megkerestük őket: mi történt a növényekkel?

A BKK válasza szerint a Károly körúti fasorban már a műszaki átadás-átvétel megkezdése előtt észrevették, hogy a levelek nagy arányban száradnak el, ezért kezdeményezték a sárguló fák vizsgálatát.

A független szakértő július végén folytatta le a szemlét, amelyen megállapította: a 80 elültetett kockafából 5 kipusztult. A száradás oka az volt, hogy a fákat viszonylag későn, a tavaszi ültetési időszak végén helyezték a földbe.

A BKK hangsúlyozta: a projektterületen ültetett fák mindegyikére 5 éves  jótállási garancia van. Az elhalt fákat így a legközelebbi ültetési időszakban, idén októberben térítésmentesen kicserélik, melyről a fákra augusztus 28-án elhelyezett táblák is tájékoztatnak.



Rovatok