Index Vakbarát Hírportál

Megvennék a CET-et a fővárostól

2012.01.13. 15:00

A beruházó cég ajánlatot tett Tarlós István főpolgármesternek, hogy korrekt piaci áron átvenné az önkormányzattól a Duna-parti CET-et, valamint átvállalná a teljes fővárosi pénzügyi kötelezettségvállalást, amely jelenleg több mint 11 milliárd forintra rúg, áll a cég lapunknak küldött közleményében. A fővárosnál nem tudnak az ajánlatról.

A közlemény szerint a beruházó Porto tavaly decemberben tett javaslatot az átvételre, amelyet a cég szerint az önkormányzat üdvözölt, konkrét vételi ajánlatot kérve. A konkrét ajánlatot a beruházó cég képviselője csütörtökön juttatta el Tarlós Istvánnak. A cég nem árulta el a CET-ért felajánlott összeget.

A CET fejlesztője továbbra is fontosnak tartja az eredetileg meghatározott kulturális célok megvalósítását, ezért a napokban tárgyalásokat kezdeményez mind a főváros, mind pedig a kormány illetékeseivel a jövőbeni hosszú távú kulturális hasznosítási program előkészítése érdekében, áll még a közleményben.

Megkerestük az ügyben a fővárosi önkormányzatot is, ahol sajnálattal közölték, hogy a főpolgármesterhez semmilyen vételi ajánlat és megkeresés nem érkezett meg a CET-ről, ennél fogva nem is üdvözölt semmit örömmel. Az ügyet a kezdettől Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Szegvári Péter főtanácsadó menedzselik.

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, kikapcsolták az áramot a CET épületében, ezért nincs temperáló fűtés, ennek következtében szétfagyhat a vízvezeték-rendszer. A héjszerkezet üvegtábláinak tömítése ridegedik és beázik. A pinceszint vízben áll, a tűzoltórendszer néma. Az üres épületen egy éve vitáznak, az áramhiány miatt is egymásra mutogat a kivitelező és a tulajdonos főváros, miközben tönkremehet az új épület.

A beruházói szerződés szerint a CET ugyan a főváros tulajdonában van, ám az épület felépítéséért cserébe a beruházó üzemeltetheti 25 éven keresztül.

A vita lényegében a felépült, de üres központ finanszírozásáról szól. Az új városvezetésnek nem tetszik, hogy Demszkyék az előző ciklusban olyan szerződést kötöttek, amely alapján a 8,5 milliárdos beruházásért cserébe a főváros 25 éven keresztül fizet, végső soron 31 milliárd forintot. A beruházó szerint ugyanakkor a pénzt a CET által termelt bevételekből fizetheti meg a főváros, ráadásul ha hitelből finanszírozta volna az építkezést, az 42 milliárdjába került volna.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott mintegy 27 ezer négyzetméteres, bálna alakú komplexumot eredetileg 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A befejezés több okból csúszott, a késésért a beruházó a fővárost, a főváros a beruházót hibáztatja.



Rovatok