Index Vakbarát Hírportál

Visszavásárolhatják a Fővárosi Vízműveket

2012.03.20. 22:06

Visszavásárolhatja a fővárosi önkormányzat a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagját – jelentette be Tarlós István főpolgármester kedd este az Inforádió Aréna című műsorában, hozzátéve, hogy az erről szóló döntést hétfőn, rendkívüli ülésen hozhatja meg a Fővárosi Közgyűlés.

A társaság 25 százalékát, amelyet 1997-ben adott el a főváros, a szerződés szerint 16,5 milliárd forintért kellene visszavásárolnia. Tarlós elmondta, hogy a két külföldi befektetővel – a francia Suez Environnement-nal és a német RWE-vel –  előzetesen 15,1 milliárd forintos árról egyeztek meg. A végső döntést hétfőn a Fővárosi Közgyűlés hozza meg az ügyben.

Megjegyezte: a befektetők még 10 évig vinnék ki a menedzsmentdíjat, ami megegyezés esetén az utolsó fillérig a fővárosnál marad, az ebből származó forrás pedig lényegesen több, mint a vételár. Tarlós megígérte a befektetőknek, hogy a konkrét szándéknyilatkozat közgyűlési tárgyalásáig további részleteket nem hoz nyilvánosságra.

A BKV helyzete is rendeződni látszik

A főpolgármester szerint úgy néz ki,  hogy megoldódik a BKV adósságállományának kérdése: az idei működési fedezet megvan, a hosszú távú finanszírozásról szóló koncepció pedig a kormány előtt van, amiből ha 3-4 elemet elfogadnak, akkor soha nem állt még úgy a BKV, mint ez esetben. Tarlós attól tart, hogy kisebb tételekben még ma is van pazarlás a társaságnál, ami ugyan nagyságrendileg elhanyagolható, de jelentést kért az ügyben a BKV vezérigazgatójától.

Tarlós elmondta: még mindig találkozik magas óradíjért végzett, túlzottnak tűnő külső ügyvédi megbízásokkal. Szerinte ezek indokoltságán lehet vitatkozni, de tűzzel-vassal irtja a külső megbízásokat. Megjegyezte, hogy elegendő a létszám és a kapacitás, továbbá tisztességesek a fizetések a Városházán és a közszolgáltató cégeknél is ahhoz, hogy radikálisan korlátozni lehessen ezek számát.



Rovatok