no

Index Vakbarát Hírportál

38 darab használt Volvo buszt vett a BKV

2012.04.21. 15:07

A holland VDL Bus Center nyerte a BKV újabb használtbusz-tenderét: a cég 38 db Volvo 7700 típusú szóló autóbuszt szállít Budapest számára, buszonként 55.000 EUR (azaz 16,3 millió forintos) áron. A beszerzéssel párhuzamosan halad a BKK által elindított új buszüzemeltetési modell, az új buszok ennek nyomán a következő években állhatnak forgalomba Budapesten.

A hollandiai Veldhovenből érkező járműveket korábban a Veolia Transport üzemeltette. A 2004-es évjáratú, közel 12 méteres autóbuszok meghajtásáról EURO 3-as besorolású, 199 kW-os motor gondoskodik, átlagos futástelítettségük 477 ezer km, áll a BKK közleményében.  A Budapestre történő indulás előtt minden autóbuszt Volvo szakműhelyben készítenek fel a hosszú útra, majd már BKV-s járművezetőkkel érkeznek Magyarországra.

A járművek lényegében megegyeznek a szintén 2004-től Budapesten forgalomba állított csuklós Volvo autóbuszokkal, ugyanazon típuscsalád rövidebb változatai, megkímélt állapotban.  A járművek lényegesen kevesebbet futottak, kedvezőbb környezetvédelmi besorolásúak, mint az öreg Ikarusok.

A használt, de alacsonypadlós, a búcsúzó Ikarusoknál környezetbarátabb autóbuszok vételára alig haladja meg egy régi Ikarus felújításának költségét, viszont jelentősen alatta marad egy új busz vételárának: a használt Volvo 7700-asok egy új jármű vételárának kevesebb mint egyharmadába kerültek.

A használt járművek beszerzésének programja a BKK a 2011-ben indult tömegközlekedési beruházási program részeként valósult meg, ennek jegyében 13 darab Van Hool, 31 darab Mercedes Citaro alacsonypadlós autóbusz és 14 db német Gräf&Stift MAN alacsonypadlós trolibusz beszerzése történt már meg a Volvók előtt.

A tervek szerint az első járműcsoport május közepén indul Hollandiából, de legkésőbb július 19-ig valamennyi autóbusz útra kel új szolgálati helye, Budapest felé. Megérkezésüket követően már a magyar szakemberek végzik el a budapesti illesztéseket, valamint a magyar előírásokhoz való igazításokat. Az autóbuszok üzemeltetője a BKV Zrt. lesz.



Rovatok