Index Vakbarát Hírportál

BKV: Nem voltak veszélyben a hajó utasai

2012.07.13. 09:13

Csütörtökön délután irányíthatatlanná vált a BKV D12-es hajójárat Hungária nevű hajója, és 25 fővel a fedélzetén sodródni kezdett. Az iho-hu-tól átvett értesülésünk szerint először nem sikerült horgonyt vetni, csak amikor a Hungária fennakadt egy ponton acélsodronyán.

A BKV Zrt. a cikkünk nyomán kiadott pénteki közleményében megerősítette, hogy a Hungária az indulást követően meghibásodott. A szakemberek vizsgálata szerint egy a gépházban lévő, az irányváltó működéséhez nélkülözhetetlen levegőcső tönkrement, emiatt a hajó mozgásképtelenné vált, melynek következtében a Mahart tulajdonában lévő, Petőfi híd alatti ponton acél tartóköteléhez sodródott.

A műszaki hiba észlelésekor a matróz lehorgonyzott, így a hajót biztonságosan rögzítette, a kapitány azonnal tájékoztatta a vízirendészetet, ezzel párhuzamosan a műszaki szakemberek is néhány percen belül a helyszínre értek, majd a hajón tartózkodó utasokat kiszállították a partra.

A vízirendészet jegyzőkönyvet vett fel az esetről, de mivel személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett, így az esetet lezárták. A levegőcsövet rövid idő alatt kicserélték, ezután a hajó ismét forgalomba állt, és üzemzárásig hiba nélkül közlekedett.

Ezzel szemben az Index tegnapi cikke szerint az első horgonyvetési kísérlet sikertelen volt, az utasokat nem tájékoztatták azonnal, és később a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság is csak az iho munkatársától értesült az esetről.

Az utasok a BKV szerint nem voltak veszélyben, a személyzet fel van készülve az esetleges műszaki hibák gyors elhárítására. Az okozott kellemetlenségekért a cég az utasok megértését és elnézését kéri.



Rovatok