Index Vakbarát Hírportál

Ki lehet dobni az arcképes bérletigazolványt

2012.12.31. 08:20

Kedden megváltozik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jegy- és bérletrendszere. Azok a bérletek, amelyekhez eddig arcképes bérletigazolvány kellett, január elsejétől személyi igazolvánnyal és kártyaformátumú jogosítvánnyal is érvényesek lesznek. A bérletszelvényre az adott igazolvány sorszámát kell ráírni. Ha ez nincs a szelvényen, vagy az utas nem tudja felmutatni azt az igazolványt, amelynek számát a bérletszelvényre írta, bérlete érvénytelennek minősül, és pótdíjat lehet rá kiszabni.

A BKK tapasztalatai szerint a bérlethamisítók többnyire olyan szelvényeket gyűjtenek be, amelyekre a tulajdonosaik nem írták rá az érvényességi idő kezdetén a hozzájuk tartozó igazolványok számát. Emiatt január elsejétől az ellenőrök szigorúbban ellenőrzik a kitöltetlen bérleteket.

Keddtől új bérlettípusokat is bevezet a BKK. 2700 forintért kiegészítő heti bérletet lehet vásárolni, ezzel egy héttel meghosszabbítható a teljes árú havi vagy negyedéves Budapest-bérlet érvényességi ideje. Különválik a közoktatásban és a felsőoktatásban tanulóknak szóló Budapest-bérlet, áruk azonban egységes marad. Az egyszelvényes éves bérletek mostantól nem naptári évre válthatók, hanem tetszőleges kezdő időponttól számítva egy évig érvényesek.

A Fővárosi Közgyűlés 2012. október 31-i ülésén döntött a BKK 2013-as tarifáiról. A tanulók és kisgyerekesek havi bérletei változatlanul 3850 forintba kerülnek. A nyugdíjasok havi bérletének ára is marad 3700 forint. Az elővárosi (a HÉV-re és a környéki autóbuszokra érvényes) díjak is változatlanok maradnak. A vonaljegyek viszont 320 helyett 350 forintba, a tízdarabos gyűjtőjegyek 2800 helyett 3000 forintba, a teljes árú havi bérletek 9800 helyett 10 500 forintba kerülnek keddtől. A teljes árú éves bérletek ára 114 600 forint lesz.



Rovatok