Index Vakbarát Hírportál

Metróért Egyesület: Az utasokon kísérletezgetnek a 2-es metrón

2014.09.05. 09:36 Módosítva: 2014.09.05. 09:46

Az M2-es metró vonalán csütörtökön reggel több hiba is történt, írja a Facebookon a Metróért Egyesület.

A reggeli csúcsidőszakban egy szerelvényt ki kellett állítani a forgalomból, mert elromlott. A helyére beállítandó tartalékszerelvény azonban nem tudott forgalomba állni, mivel nem működött megfelelően a vonat és a pályára telepített biztosítóberendezés (CBTC) közötti kommunikáció, állítja a Metróért Egyesület. Később még egy szerelvényt ki kellett állítani, szintén a CBTC berendezés hibája miatt, majd fél 10 után nem sokkal egy újabb Alstom ment a kocsiszínbe ugyanazzal a hibával, mint a Pillangó utcáról kiállt szerelvény. Nem a vonatokkal, hanem a központi rendszerrel lehet hiba.

Az egyesület tudomása szerint szerdán frissítették a vonatvezérlő rendszer szoftverét. A frissítés azonban számos, 2013 decembere óta kijavított hibát újra előhozott. A vonatok állomási túlfutása, indokolatlan vészfékezése ismét naponta többször jelentkezik az új szoftververzió élesítése óta. Többször előfordult például, hogy a szerelvényeket az Örs vezér téri végállomásra csak 3-5 km/h sebességgel vitte be az automatika.

Az egyesület elfogadhatatlannak tartja, hogy az utasokkal közlekedő vonatokon tesztelik a frissítést, ami menetrendi eltéréseket okoz és csökkenti az utazási komfortot. Az Alstom szerelvények gyakori meghibásodásai sem lehetnek részei egy nagy beruházással forgalomba állított járműtípus üzemszerű működésének, az elmúlt egy évnek elegendőnek kellett volna lennie a gyerekbetegségek kiküszöbölésére, figyelmeztet a Metróért Egyesület.



Rovatok