Index Vakbarát Hírportál

Ezer ember készül felmondani a BKV-nál az egyik szakszervezet szerint

2018.01.02. 15:21 Módosítva: 2018-01-03 15:08:06

Megalázónak tartják a dolgozók a BKV 12 százalékos béremelési ajánlatát, csaknem ezer alkalmazott készül felmondani a cégnél – nyilatkozta a HírTV-ben Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Az alacsony fizetés mellett a rossz munkakörülmények is szerepet játszanak abban, hogy rengeteg BKV-dolgozó helyezte letétbe feltételes felmondólevelét.

Megkértük a BKV-t, hogy reagáljanak a szakszervezeti vezető nyilatkozatára, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

A BKV reakciója:

"Az EKSZ-elnök kommunikációs stratégiájának egyik eleme sok esetben a félretájékoztatás, a fenyegetődzés, a vádaskodás, a zavarkeltés, az információk torzítása és a bizonytalanságban tartás. (...) Az EKSZ képviselője a bértárgyalás során egységes, 12 %-os bérfejlesztési követelést fogalmazott meg. Ez az EKSZ tagsága számára összességében kedvezőtlenebb mértékű béremelést jelentett volna, mint amiben a munkáltató az érdekképviseletekkel megállapodott.

A jelenlegi bérmegállapodást az EKSZ-en, és a vele stratégiai szövetségben lévő érdekképviseleten kívül az összes többi szakszervezet (2 szakszervezeti szövetség, 7 szakszervezet) - akik a Társaság munkavállalóinak túlnyomó többségét képviselik - elfogadta. Mi több, az EKSZ-szel ellentétben több szakszervezet elismerte a munkáltató erőfeszítéseit, hogy – egyedülálló módon – a tárgyévet megelőző évben lefolytatta és eredményesen lezárta a tárgyalásokat. Ez azért  valósulhatott  meg, mert az EKSZ-en kívül az összes többi szakszervezet  konstruktívan állt a tárgyalásokhoz.

Nemes Gábor szerint „közel 1000 munkavállaló helyezte letétbe nála a felmondását az embertelen feltételek miatt”. Ezt azonban soha, semmilyen módon nem sikerült bizonyítania. Megjegyezzük: az állítólagos felmondólevelek száma gyakorlatilag megegyezik az EKSZ teljes taglétszámával. Jellemző módon semmilyen más szakszervezet nem jelezte a munkavállalók ilyen tömeges távozásának veszélyét, illetve elégedetlenségét a bérfejlesztéssel kapcsolatban. Az optimális létszámtól a járművezetői létszám ugyan elmarad, de a jelenlegi megbízások teljesítéséhez elégséges. Társaságunknál a szükséges létszám biztosítása érdekében folyamatos a járművezetői felvétel, emellett a képzésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Az autóbuszvezetői állomány jelenlegi létszámához képest százas nagyságrendben történő további bővítése ugyanis szükséges lesz. Összességében a jelenlegi helyzetet tekintve társaságunknál nincs olyan járművezetői hiány, amit ne tudnánk pótolni, megelőzve ezzel az esetleges létszámhiányból adódó működési zavarokat."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rovatok