Index Vakbarát Hírportál

Sportriporterből lett külügyes az ellenfele a volt miniszterelnök-jelöltnek

2022.03.13. 06:41 Módosítva: 2022.03.13. 06:47
Ez itt a Csata tér 106., az Index választási blogja, amelyben hétről hétre bemutatjuk a 2022-es országgyűlési választások legfontosabb csatatereit. A parlamenti többség sorsa az egyéni választókerületekben fog eldőlni. Sorozatunk legújabb részében az egyik Pest megyei választókerületre koncentrálunk, ahol az LMP egykori társelnöke, miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett csap össze Menczer Tamás korábbi sportriporterrel, jelenlegi külügyi államtitkárral.

Pest megye 2-es számú országgyűlési egyéni választókerületének székhelye Budakeszi. További 16 település tartozik ide, többek között Budaörs, Biatorbágy, Budajenő, Herceghalom, Nagykovácsi, Piliscsaba vagy Zsámbék. A választásra jogosultak aktuális száma 95 032 fő.

Négy éve miniszterelnök-jelölt volt

Szél Bernadett 2000-ben közgazdászként végzett a Budapesti Corvinus Egyetem jogelődjén, ahol 2011-ben szociológiából doktorált. Politikai karrierjét megelőzte a versenyszektorban eltöltött időszak, a Philip Morris Magyarországnál a fiatalok dohányzásprevenciós programját szervezte.

2002-ben, márciustól júniusig a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület emberjogi szervezeténél volt programvezető, később a Magyar Tudományos Akadémia Támogatott Kutatóhelyek Irodájánál fiatal kutató. A Központi Statisztikai Hivatalnál is dolgozott.

A 2010-es országgyűlési választásokon egyéni képviselőjelöltként indult, parlamenti mandátumot Kaufer Virág lemondása után, az LMP kongresszusi döntése nyomán 2012-ben kapott. 2014-ben országos listáról újra parlamenti képviselő lett.

Szél Bernadett az LMP egyik arca volt, betöltötte a társelnöki és a frakcióvezetői pozíciót is, sőt, 2018-ban a párt miniszterelnök-jelöltjeként szerepelt a választáson.

A politikust az LMP etikai bizottsága 2018 nyarán három évre minden párttisztségtől eltiltotta. Ahogy akkor beszámoltunk róla, a grémium szerint Szél Bernadett a kongresszus és a politikai tanács döntésével szembemenve tárgyalt választókerületi visszalépésekről.

Szél Bernadett 2018 októberében jelentette be, hogy a pártból és az LMP frakciójából is távozik. Akkori posztjában kifejtette, hogy

az LMP-től nem haraggal válok el: mindig hálásan gondolok majd az együtt átdolgozott évekre. Most azonban váltanom kell, mert az általam képviselni kívánt politika csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha kölcsönös megbecsülés mellett elválunk egymástól.

Ebben azt is leszögezte, hogy elkötelezettsége a demokratikus Magyarországért és a zöld politika iránt változatlan marad. Tevékenységét független képviselőként folytatta.

Szél Bernadett ezután a Momentum felé közeledett, a 2021-es ellenzéki előválasztáson már a lila pártot jelölte meg 2022-es egyéni győzelme esetén befogadó frakcióként. Pest megye 2-es választókerületében legyőzte a DK-s Hegyesi Beátát, ezzel Budakeszin és környékén ő lett a hatpárti összefogás közös jelöltje.

  1. Szél Bernadett – 10 182 szavazat
  2. Hegyesi Beáta – 2339 szavazat

Televíziós pálya után külügyminisztériumi munka

Menczer Tamás a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karán diplomázott 2006-ban.

2006-tól 2011-ig szerkesztő-riporter és műsorvezető a Duna Televíziónál, 2011 és 2015 között ugyanezt a pozíciót töltötte be a közmédiánál.

Menczer Tamás 2015-ben csatlakozott a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz sajtófőnökként, 2017-ben a tárca kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára volt, 2018-tól tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár.

Menczer Tamás 2020. július 2-án lépett be a Fideszbe, akkori Facebook-posztjában így fogalmazott:

Nagy harcok mögöttünk, nagy harcok előttünk, úgy éreztem, ideje a párttal is erősíteni a köteléket. Tegnap óta a Fidesz tagja vagyok. Az ajánlók névsorára mindig büszke leszek.

A tagfelvételi lapon az ajánlók között szerepelt Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Kubatov Gábor pártigazgató neve.

Négy éve 296 szavazat döntött

2018-ban Csenger-Zalán Zsolt rendkívül szoros versenyben győzte le Szél Bernadettet, akinek javára már akkor is visszalépett a momentumos Szemző Áron, de a Jobbik indulója megosztotta az ellenzékre leadott voksokat:

  1. Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz-KDNP): 30 990 szavazat
  2. Szél Bernadett (LMP): 30 694 szavazat
  3. Császárné Kollár Tímea Annamária (Jobbik): 5923 szavazat
  4. Betlehem Csaba (Magyar Kétfarkú Kutya Párt): 1544 szavazat

Szél Bernadett és Menczer Tamás mellett 2022-ben is több induló lesz a választókerületben:

  • Jakab Edina (Magyar Kétfarkú Kutya Párt)
  • Kerekes Erzsébet (Normális Élet Pártja)
  • Bogó Dániel László (Megoldás Mozgalom)
  • György József (Mi Hazánk)

A Választási földrajz szakértőinek számításai alapján Pest megye 7 választókerületében (köztük a cikkünkben szereplő 2-esben) az ellenzék, 5 választókerületben a Fidesz–KDNP az esélyesebb.



Rovatok