Index Vakbarát Hírportál

A nők mától az év végéig ingyen dolgoznak

2015.11.02. 17:18

November 2. az a nap ebben az évben, amikortól a nők Európában ingyen dolgoznak, miközben a férfiak december 31-ig megkapják fizetésüket munkájukért - ezzel a kijelentéssel hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság a nemek közötti, fizetésekben mutatkozó különbségekre. Magyarországon az átlagos órabéreket tekintve az uniós átlagnál rosszabb a helyzet, viszont az éves átlagkeresetben már jobbnak tűnik a helyzet, írja a Napi.hu.

A nők átlagos órabére Európában 16,3 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaké, azaz a nők gyakorlatilag 59 napot ingyen dolgoznak minden évben - vagyis idén november 2-tól egy fillért sem kapnak munkájuk után. A legdurvább egyenlőtlenségek 2013-ban Észtországban, Németországban és Ausztriában voltak, a legkisebb különbségek pedig Máltan, Lengyelországban és Szlovéniaban voltak.  

 

Magyarországon az Eurostat szerint 2013-ban a nők 57 és a férfiak 71 százalékának volt állása 2013 harmadik negyedévében, amikor az Eurostat felmérése készült, a 14 százalékpontos különbséggel valamivel az EU átlag fölött vagyunk. A magyar nők átlagosan 18,4 százalékkal kerestek kevesebbet, mint a férfiak, tehát minden forintra, amit egy férfi keres, egy nő csak 81 fillért kap. Bővebben erről a témáról ebben a cikkben írtunk korábban.



Rovatok