Index Vakbarát Hírportál

A szabadság és a család miatt dolgozik otthonról a magyar

2020.03.07. 08:16 Módosítva: 2020.03.08. 07:25

A KSH adatai szerint 2018 I. negyedévében az alkalmazottak 3,7 százaléka, 144 ezer fő dolgozott távmunkában. A 15-74 év közöttiek közül 228 ezer fő az, aki már dolgozott valaha távmunkában, avagy manapság divatosan szólva home officeban. Megnéztük, hogy hogyan oszlanak meg az otthonról dolgozó emberek nem, kor, iskolai végzettség, lakóhely típusa és foglalkozása típusa szerint, és miért választják ezt a formát . 

A KSH adatai alapján azoknak a java, akik dolgoztak már otthonról, felsőfokú végzettségű, 25-39 év közötti, fővárosi, aki szellemi munkát végez, viszont a nemek között nem tapasztalható jelentős eltérés.

Budapesten a legmagasabb a távmunkát végzők aránya, Budapest után Nyugat-Dunántúlon dolgoznak a legtöbben így. A távmunkások 82 százaléka a szolgáltatási szektorból kerül ki, őket követik az iparban, építőiparban alkalmazásban állók, 18 százalék.

A KSH kiadványa szerint egyébként a távmunkát végző 1alkalmazottak 23 százaléka a munkáltatója kérésére dolgozik így, míg a többségüknek (55 százalék) a munkakörük teljes mértékű önállósága miatt van rá lehetősége. A férfiak és a nők is egyaránt ezt jelölték meg a legtöbben oknak. De míg ebben a kategóriában jóval magasabb volt a férfiak aránya, addig azok közül (bár ők kevesebben voltak), akik egészségügyi vagy családi okból dolgoznak otthonról, magasabb volt a nők aránya. Rovatok