Index Vakbarát Hírportál

Topligás csapat ellen lett meg a Ferencváros első sikere az Európa-ligában

2024. október 24., csütörtök 20:42

Az Európa-liga ligaszakaszának harmadik fordulójában a Ferencváros hazai pályán egy többször is megpattanó Ibrahim Cissé-fejes után 1–0-ra legyőzte a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Ligue 1) szereplő Nice-t, így megszerezte első pontjait az új El-idényben.

A zöld-fehérek a nyitókör első két fordulójában is vereséget szenvedtek: ahogy az Anderlecht otthonában, úgy a Tottenham ellen is 2–1-re kaptak ki, ezzel a 31. helyen álltak a 36-os főtáblán, hat meccsel a vége előtt. Ha az együttes versenyben szeretne maradni (és bekerülni legalább a top 24-be), akkor el kell kezdenie pontokat gyűjtögetni, bár a menetrendből erre nem feltétlenül a mostani meccs kínálta a legnagyobb esélyt – azzal együtt, hogy a Nice is csak a 30. helyen állt a meccs előtt.

A múlt a Fradi, a pénz a nizzaiak sikerét vetítette előre

Ha csak a számokat nézzük, nem sok minden szólt a Ferencváros mellett, hiszen a Nice a világ egyik legerősebb bajnokságában zárt ötödikként az előző idényben, úgy, hogy az egész Ligue 1 legkevesebb (29) gólját engedte a riválisoknak.

A keretek piaci értéke között óriási volt a szakadék (59,33–214,4 millió euró), még úgy is, hogy a legnagyobb értéknek számító 23 éves Képhren Thuram (35) a nyáron 20,6 millióért cserébe a Juventushoz igazolt. A helyére jött a francia válogatott Tanguy Ndombélé, aki ugyanakkor a bajnoksággal ellentétben az El-ben eddig inkább csak peremember. 

Ha viszont a közös történelmet nézzük, okkal bizakodhattak a magyar szurkolók, hiszen 

A Ferencváros még sosem kapott ki francia (plusz francia élvonalbeli) csapattól, a nice pedig még sosem nyert magyar ellen! 

Mondjuk erre annyira sok esély nem is nagyon volt. A közös múlttal e helyütt foglalkoztunk bővebben.

Bátran kezdett, és hamar vezetéshez is jutott a Ferencváros

A Ferencváros bátran kezdte a mérkőzést, Adama Traoré már a harmadik percben védésre késztette távoli lövésével a szenzációs formában érkező Marcín Bulkát, majd Mohamed Abu Fani gyenge beadása után Troaré éles szögből belőtt labdájánál már nagyot hárított a lengyel kapus.

A 10. percben Kady Borges kevéssel mellé szálló próbálkozásánál néhányan már gólt kiáltottak, de maradt a 0–0, ezt követően pedig felébredt a legutóbbi öt meccsén nyeretlen francia gárda, előbb Antoine Mendy távoli lövése szállt fölé, majd Szofian Diop közeli ziccerénél kellett Dibusz Dénesnek bravúrt bemutatnia.

Szerencsére a francia fölény átmenetinek bizonyult, és az első negyedóra végén meg is szerezte a vezetést a Ferencváros:

Philippe Rommens bal oldali szabadrúgása után Ibrahim Cissé visszafejelt labdája egy védőn, a kapufán és Marcínon is megpattant, de csak kikött a bal alsó sarokban (1–0)!

Az európai szövetség később ezt Moise Bombito öngóljának könyvelte el – volt pár lehetőség ebben, az biztos.

A folytatást egy szerencsétlen eset akadályozta meg hosszú időre: Diop fejelt össze csapattársával, ami után sokáig ápolták a pályán, majd egy turbánnal a kobakján vissza is engedték a gyepre.

A Fradi az előny birtokában sem rendeződött sündisznóállásba, leginkább Kristoffer Zachariassen próbálkozott kiugrásokkal. Más kérdés, hogy valamilyen szabálytalanság közbeszólt – amikor pedig Varga Barnabás reklamált faultot a tizenhatos előterében, a görög játékvezető továbbot intett.

Cissé nem sokkal később hátul is kulcsszereplő volt blokkjával, majd Zachariassen megkapta a várt szabadrúgását, amiből Kady Borges tekert a jobb alsó felé, ezt Marcín védte, Varga Barnabás ismétlésébe pedig a védők léptek bele, így újabb középkezdés helyett szöglet járt.

A franciák Jonathan Clauss védett lövésével riogattak, majd két próbálkozást is blokkoltak a ferencvárosiak, a szögletből viszont nemhogy újabb nizzai helyzet nem jött, hanem konkrétan hazai ziccer alakult ki:

Kady Borges vitte fel a labdát Clauss óriási lyukat rúgását követően, a jobbján felfutó Abu Fanihoz játszott, akinek 18 méteres lövését bravúrral hárította Marcín.

Az ötperces hosszabbításba még két ferencvárosi büntetőreklamálás, illetve egy jócskán fölé szálló Traoré-átlövés is belefért, újabb gól viszont már nem esett.

Nyomasztó nizzai fölény, ferencvárosi lehetőségek és egy francia piros lap

Azt nem lehet állítani, hogy tapogatózással folytatódott volna a mérkőzés, a Nice 22(!) másodperc után helyzetbe került, de Evann Guessand szólóját egy bevetődő ferencvárosi lezárta, majd egy ígéretes kontra után Eldar Civic elől mentettek a védők.

Maradtak lendületben a támadók, Zachariassen beadását követően Varga Barnabás fejelt mellé, mielőtt a csereként beálló Jeremie Boga távoli lövését és Guessand következő próbálkozását is védte Dibusz.

Egyórányi játékhoz érkezve hirtelen felpörgött a magyar bajnok, előbb Kady Borges átlövése kerülte el a Nice kapuját, majd Adama Traoréét csak ütni tudta a kapus, mielőtt Rommens kapáslövése mellé tekeredett.

A 63. percben már a fél lelátó gólt kiáltott, amikor Cebrails Makreckis beadása után Varga Barnabás visszafejelte a hosszú alsó felé a labdát, de Mohamed Abdelmonem a gólvonal elől menteni tudott.

A 71. percben aztán úgy festett, már tényleg semmi sem akadályozhatja meg a Fradi második gólját:

Makreckis játszott remek ütemben, a kilépő Adama Traoré már a kapus mellett is eltekerte a labdát, ami kicsivel a jobb alsó mellé tartott, de a belevetődő Vargáról már nem tudott annyira irányt változtatni, hogy ismét a hálóban kössön ki.

A jelentős mezőnyfölényben futballozó nizzaiak eközben blokkolt lövésekkel riogattak, majd egy veszélyes helyről elvégzett szabadrúgás után tisztázott nagy nehézségek árán a védelem – nagyon valószínűtlennek festett, hogy ebben a formában újabb gól nélkül folytatódjon a játék, jött is a Fradi válasza a Nice hármas cseréjére.

Az utolsó tíz perchez érve így is nyomasztó volt már a Ligue 1-gárda fölénye, Dibusznak Mohamed-Ali Cho szabadrúgása utána kellett védenie, majd Badredin Buananit akcióját állították meg szépen a védők.

A kontrákra berendezkedő Ferencváros aztán a 84. percben emberelőnybe került, a Varga Barnabást váltó Mateus Saldanhát Pablo Rosario vágta fel kilépés közben, amiért piros lapot kapott.

A görög játékvezető kezéből a ráadáshoz érkezve kezdett kissé kicsúszni a mérkőzés, rövid idő alatt két-három igencsak érdekes ítélettel borzolta a hazai publikumot, amely ettől függetlenül még nagyobb hangerőre kapcsolva éltette övéit a lefújás pillanatáig.

A Ferencváros ezzel a sikerrel egyrészt megszerezte első pontjait az új Európa-liga-idényben, másrészt továbbra is veretlen a francia és a francia élvonalból érkező csapatokkal szemben.

Ön szerint hogyan szerepel a Ferencváros az Európa-konferencialiga csoportkörében?

  • 7091
    A kvartett második helyezettjeként a playoffkörbe kerül.
  • 3153
    Lemarad a továbbjutásról, a harmadik helyen zár.
  • 2522
    Csoportelsőként zár, és rögvest a nyolcaddöntőbe jut!

Európa-liga, ligaszakasz, 3. forduló

Ferencváros–Nice (francia) 1–0 (1–0)

Budapest, Groupama Aréna, 18 371 néző. V: Szidiropulosz (görög)

Ferencváros (4–2–3–1): Dibusz – Makreckis, Gartenmann, Cissé, Civic (Ben Romdan, 74.) – Abu Fani (Botka, 95.), Rommens – A. Traoré, Kady Borges (Maiga, 74.), Zachariassen (C. Ramírez, 74.) – Varga B. (Mateus Saldanha, 80.) Vezetőedző: Pascal Jansen 

Nice (3–4–3): Bulka – Mendy (Buanani, 74.), Bombito, Abdelmonem – Clauss, Budaui, Rosario, Louchet (Abdi, 65.) – Diop (Boga, a szünetben), Laborde (Moukoko, 64.), Guessand (Cho, 64.). Vezetőedző: Franck Haise

Gólszerző: Bombito (15. – öngól)

Kiállítva: Rosario (Nice, 84.)

korábbi eredmények

1. forduló (szeptember 25.)

2. forduló (október 3.)

később

4. forduló (november 7.)

5. forduló (november 28.)

6. forduló (december 12.)

7. forduló (január 23.)

8. forduló (január 30.)

(Borítókép: Cebrail Makreckis 2024. október 24-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok