Index Vakbarát Hírportál

Földvári indexelések: mi ezekre a helyekre szavazunk

2021. július 15., csütörtök 10:22 | két éve frissítve

Favoritjaink szubjektív válogatás eredményeként kerültek ide, azt remélve, hogy tudunk újat mutatni a Balaton szerelmeseinek. Az Index balatoni ajánlójában Balatonföldvár és környéke is helyet kapott.

Hála istennek ennek a nyárnak a java még előttünk áll. Még nyitva a Balaton, nekünk, tenger nélküli magyaroknak a Riviéra. Ide készül mindenki, aki a pandémia után nem mer, nem tud vagy nem akar külföldre utazni. Abban bízunk, hogy az első számú nyári vízparti célpont déli oldaláról is tudunk újat mutatni a Balaton szerelmeseinek. Irány tehát Balatonföldvár és környéke! 

Ha nyár és déli part, sokunknak egyből a KFT együttes nosztalgikus slágere ugrik be: 

Ültünk a mólón, és néztük,
Hogy járja a táncát a vízen a fény.
Élveztük, mennyire jó ez a sablonos helyzet.
Hamburgert ettünk, és vártuk,
Hogy jöjjön a fél négy, mert utazunk már.
Itt hagyjuk Zamárdi-felsőt,
Hisz újra csak elmúlt egy balatoni nyár.

Lássuk, mik lettek idén az Index szubjektív favoritjai!

Mit érdemes megnézni?

A balatonföldvári Kvassay sétány a déli oldal legszebb, leghíresebb parti sétánya. Az 1200 méter hosszú természetvédelmi területet szinte szabályszerűen ferdén felnőtt platánok szegélyezik. Középtájon, a kisebb rendezvényeknek helyet adó Fesztivál téren a halászfiú szobra kémleli a vizet. Végigkorzózva rajta a XIX–XX. század hazai arisztokráciájának egykori villáit nézhetjük meg, ha a hattyúkkal, kacsákkal teli víz nem vonzaná már a szemünket. A promenád ötlete Kvassay Jenő vízmérnöktől származik, amit a hálás utókor róla nevezett el.

A földvári kikötő nemcsak a Balaton egyik legnagyobb vitorláskikötője, hanem sokak szerint talán a legszebb is. Az 1905-ben épült és azóta sokszor bővített kikötőben a számtalan szebbnél szebb hajó és vitorlás mellett kiemelt figyelmet érdemel a védettséget élvező ipari műemlék, a többtámaszú vasbeton gyaloghíd, amely a nyugati móló részén található. A Zielinszky Szilárd tervei alapján készült, 102 méteres vasbeton híd az ország egyetlen többtámaszú, vasbeton szerkezetű gyaloghídja.

József Attila élete 1936 nyarától kapcsolódik Balatonszárszóhoz. Augusztustól szeptember közepéig pihenéssel, udvarlással és versírással töltötte napjait a Palota Panzióban, nagybácsiként Etus gyermekeivel játszott. A balatonszárszói villasoron lévő, európai uniós forrásból 2011-ben megújuló, egykori Horváth-panzió ad otthont ma a József Attila-kiállításnak. Ebben a házban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó költő, innen indult arra a sétára, amelyről nem tért vissza többé.

Sokan döntenek úgy a déli parton nyaralók közül, hogy egy kis pihenő kedvéért átmennek az északi oldalra. Számukra a legegyszerűbb választás, ha a szántódi kikötőből átkompolnak Tihanyba. Mielőtt kompra szállnak, nézzék meg a 60-as évekből itt maradt várótermet. Az 1963-ban, Dianóczky János tervei alapján épült hiperbolikus paraboloidot a népnyelv egyszerűen sirálynak hívja. Ezt a furcsa formát egy argentin építész, Eduardo Catalano alkalmazta először még az észak-karolinai Raleigh-ben, az 50-es években. Kihagyhatatlan látványosság, valódi posztszocialista feeling!

Mit érdemes enni, inni?

A déli oldal legjobb kézműves pékségét Szóládon találjuk. Horváth Péterrel Budapesten, a Pékműhelyben, a Szerelmes Levélben és az Artizánban is találkozhattak már az ínyencek, most a Balatonszárszóhoz közeli Szóládon dolgozik a falubeliek által csak Bakter Petiként emlegetett pékzseni. Nincs pin a Google-térképen, nincs kávé, sem kakaós csiga, sem kis terasz jópofa feliratokkal, és a Facebookot sem hinti tele a mester pékbölcsességekkel. Persze Horváth Péter nem magának süt, elvitelre lehet tőle rendelni, és ha valamelyik környékbeli étteremben nagyon finom kenyeret tesznek az asztalunkra a vacsora mellé, akkor az nagy eséllyel tőle érkezett.

Ha komolyabb vacsorát szeretne, akkor Mauro Tenebruso a megoldás. A Mauro Étterem Zamárdiban 1993-as megnyitása óta ma már az ország egyik legismertebb és legkedveltebb olasz éttermévé vált. Az étlap igazán kedves bája, hogy nem balatoni halakat és a „műanyag hekkeket” tukmálja ránk, hanem a Földközi-tenger kincseiként ismert tengeri halakat. A főételek után Mauro saját készítésű desszertjei, illetve a Mauro-kávé teszik teljessé az itt elköltött ebédet, vacsorát.

Az univerzális törvény szerint a 3:2:1 aránynak kell érvényesülnie az Aperol Spritzben. 3 rész Prosecco, vagyis olasz habzóbor, 2 rész Aperol, vagyis narancslikőr és 1 rész szóda alkotja a nagy nyári kedvencet. Sok helyütt adják ezt ma már a Balaton környékén, de ha édes-bús naplementével szeretné ezt megvariálni, akkor az ön kedvenc helye a Stég Bár lesz Balatonföldváron!

+1 tipp

Ha megpihennénk a nyári melegben, akkor remek választás a Földvár Garden árnyas fái alatt kialakított kert és koktélbár. Itt mindenki megtalálja a kedvére valót. Legyen az kézműves sör, a környékbeli kis pincék borai, a nagyvilág speciality kávéi, pezsgőpincék különleges palackjai vagy akár a klasszikus koktélok világa.  

További cikkeink a Nagyon Balaton tematikájában erre találhatóak.

(Borítókép: A Balatoni Hajózási Zrt. Szántódrév kompkikötőjének váróterme a kikötőben. Fotó: Faludi Imre / MTI)

Rovatok