Index Vakbarát Hírportál

Több mint tízszer annyiért kelt el Diana hercegné portréja, mint számítottak rá

2022. január 30., vasárnap 16:44

Bár csak 6 millió körüli összegre számított az aukciós ház, de ennél jóval többért vitték el azt a portrét, ami még Diana hercegnéről készült 1994-ben.

A Sotheby's aukciós ház hozta nyilvánosságra, hogy ugyan azt gondolták, a festményt, amit még egy amerikai művész, Nelson Shanks alkotott Diana hercegnéről 1994-ben, „csak” 20 ezer dollárért (6,4 millió forintért) tudnak majd eladni, ám végül 201 ezer 600 dollárért (64,8 millió forintért) kelt el az igen ritka műkincs. 

A festmény a Diana, Wales hercegnéje nevet viseli, amit a festő azelőtt alkotott, hogy az egész alakos portréján kezdtek el volna dolgozni. A most eladott festményen és a teljes alakos portrén egyébként ugyanezt a gondolkodóba eső arckifejezést lehet látni a hercegné arcán, ám annyi különbség van, hogy a végső, egész alakos portrén a zöld galléros ruháját már egy fehér blúzra cserélték. A teljes portré egyébként kezdetben a Kensington-palotában volt, majd a northamptonshire-i Althorpba költözött.

A Sotheby's ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Diana hercegné arca a festményen különösen jól tükrözi, milyen megterhelést jelentettek számára az 1990-es évek. A hercegné, a festő és a felesége egyébként közeli barátok lettek, amíg Diana modellt állt a festményhez, ez több mint 35 óráig tartott. A hercegné még egy levelet is írt a házaspárnak:

Hiányoztok Leonával itt Londonban, egy biztonságos hely volt számomra a stúdió, amikor ott voltam. Támogatlak és szeretlek titeket

– írta a hercegné, aki három évvel a levél elküldése után egy autóbalesetben halt meg Párizsban 36 évesen. 

(Via CBS)

(Borítókép: Diana, walesi hercegnő Új-Zélandon 1983. március 31-én. Fotó: Tim Graham Photo Library / Getty Images)

Rovatok